Νέες έρευνες για τη δωροδοκία Σαουδαράβων από την EADS το 2010

Νέες έρευνες για τη δωροδοκία Σαουδαράβων από την EADS το 2010

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από πέντε χρόνια τα ανώτατα διοικητικά στελέχη του αεροναυπηγικού ομίλου της EADS είχαν θορυβηθεί λόγω αμφιλεγόμενων καταθέσεων σε λογαριασμούς των Νήσων Κεϊμάν από σαουδαραβική θυγατρική της εταιρείας. Οι λογαριασμοί αυτοί τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας, οι οποίες ασχολούνται με διακεκριμένες περιπτώσεις απάτης. Η ιστορία έχει ως εξής: στις αρχές του 2007 ο Μάικ Πάτερσον, οικονομικός ελεγκτής της GPT Special Project Management, μιας θυγατρικής της EADS, η οποία προμηθεύει με εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και παρακολούθησης το βρετανικό κράτος, ενημέρωσε τους προϊσταμένους του για τις καταθέσεις και συνέχισε να το κάνει έως το 2010.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Πάτερσον εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με ανεξήγητες καταθέσεις, οι οποίες διεκπεραιώνονταν το διάστημα 2007-2009 και ανέρχονταν στα 11,5 εκατομμύρια στερλίνες, αναφέρουν οι Financial Times. Οι καταθέσεις γίνονταν σε λογαριασμούς των Simec International και Duranton International στις Νήσους Κεϊμάν. Επιπλέον, στην προσοχή του ευσυνείδητου ελεγκτή υπέπεσε και το ότι είχαν δοθεί ως δώρο τέσσερα αυτοκίνητα αξίας 201.000 λιρών σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το ότι είχαν καταβληθεί 278.000 λίρες για την ενοικίαση βίλας που ανήκε σε στρατηγό της Εθνοφρουράς της Σ. Αραβίας. Οι πληρωμές αυτές συμπεριλαμβάνονταν σε ένα διακρατικό πρόγραμμα, στο οποίο οι καταβολές προς την GPT διεκπεραιώνονταν από το υπουργείο Αμύνης της Βρετανίας, τον μοναδικό πελάτη της GΡΤ.

Οταν το 2007 ο Μάικ Πάτερσον άρχισε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα χρήματα, ήδη στη Βρετανία οι δραστηριότητες βρετανικών εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού είχαν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Το 2006 ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας, όταν έδωσε εντολή να διακοπούν οι έρευνες των αρμόδιων αρχών, οι οποίες ασχολούνται με διακεκριμένες περιπτώσεις απάτης. Οι έρευνες αφορούσαν συμβάσεις της BAE, της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας στον αμυντικό εξοπλισμό, με τη Σαουδική Αραβία. Αργότερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιβάλει στην ΒΑΕ πρόστιμο 400 εκατ. δολαρίων, διότι βρέθηκε ότι είχε ψευδομαρτυρήσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τα όσα χρήματα είχε καταβάλει στους συμβαλλόμενους με αυτήν κρατικούς φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή