Οι αγορές αναζητούν τη «νέα Κίνα» στην κατανάλωση μετάλλων και πετρελαίου

Οι αγορές αναζητούν τη «νέα Κίνα» στην κατανάλωση μετάλλων και πετρελαίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάλλον αδύνατο να υπάρξουν στο μέλλον αναδυόμενες χώρες, στο στάδιο της αστικοποίησης, που θα πυροδοτήσουν κύμα ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα αντίστοιχο εκείνου της Κίνας την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι ειδικοί περί τις αγορές πρώτων υλών θεωρούν πιθανό να υπάρξει ισοδύναμη «δίψα» για πετρέλαιο.

Τον προβληματισμό εγείρει η πρόσφατη επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Η ραγδαία αστικοποίηση της χώρας, με τα έργα υποδομής που κατόρθωσαν να τη μεταμορφώσουν μέσα σε 10 χρόνια, προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του χαλκού κατά 600%. Τώρα η Κίνα στρέφεται στην ανάπτυξη μέσω της τόνωσης των καταναλωτικών δαπανών. Και οι επενδυτές ελπίζουν στην ανάκυψη ανάλογων τάσεων αλλού –όπως στην Ινδία, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν–, για να συνεχίσει να υφίσταται η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα, χαλκό και «μαύρο χρυσό».

«Δύσκολα θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στην Κίνα», εκτιμούν ωστόσο οι αναλυτές. «Δύο παράγοντες, το μέγεθος του πληθυσμού και η ένταση των κατασκευών, δημιούργησαν τον συνδυασμό που στήριξε την Κίνα. Αυτός ο συνδυασμός δεν υπάρχει σε άλλες χώρες». Οι προβλέψεις για άλλες αναδυόμενες χώρες της Ασίας αφορούν εύρωστη ανάπτυξη τα ερχόμενα έτη, όμως όχι μια «νέα Κίνα». Σε άλλες χώρες, η μαζική μετακίνηση του πληθυσμού στις πόλεις προφανώς θα ενισχύσει τη ζήτηση για μέταλλα, όμως πιθανότατα σε βάθος χρόνου και όχι με την ξαφνική έκρηξη που παρατηρήθηκε στην Κίνα. Καλύτερες προδιαγράφονται οι προοπτικές του πετρελαίου, που είναι λιγότερο συνδεδεμένο με τις κατασκευές και την εκβιομηχάνιση και περισσότερο με την αύξηση του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έτερος ασιατικός γίγαντας, η Ινδία. Η χώρα έχει αρχίσει να αστικοποιείται με ταχείς ρυθμούς και έχει τεράστιο και αυξανόμενο πληθυσμό. Ομως, η οικονομία της είναι προσανατολισμένη περισσότερο στις υπηρεσίες παρά στη βαριά βιομηχανία. Ο ινδικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 20% ώς το 2025, στο 1,46 δισεκατομμύριο άτομα, ξεπερνώντας εκείνον της Κίνας. Η ζήτηση για πρώτες ύλες θα αυξηθεί, αλλά χωρίς ισχυρή κεντρική κυβέρνηση που θα προωθούσε την ανάπτυξη υποδομών, είναι απίθανο έστω και να πλησιάσει εκείνη της Κίνας για βιομηχανικά μέταλλα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ακατέργαστου χάλυβα στην Ινδία έφθανε μόλις τα 56,7 κιλά το 2010, έναντι 445,2 στην Κίνα. Επίσης, ζητήματα που αφορούν την αγορά γης, η περίπλοκη νομοθεσία και ο περίφημος «εθνικισμός των πόρων» εμποδίζουν τα μεγάλα έργα και υπονομεύουν τη ζήτηση για χάλυβα. Η Ινδία, πάντως, αναμένεται να δει την κατανάλωση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 3,5% ετησίως την περίοδο 2008–2035, ξεπερνώντας το 2,9% της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή