Μείωση-ρεκόρ στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας τον Αύγουστο

Μείωση-ρεκόρ στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας τον Αύγουστο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ μείωσης τιμών στις προς πώληση κατοικίες σημειώθηκε τον Αύγουστο στη Βρετανία, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου και η αβέβαιη προοπτική της οικονομίας λειτούργησαν ως… αντίπαλο δέος για τους δυνάμει αγοραστές. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των τιμών σε Αγγλία και Ουαλλία μειώθηκε κατά 2,4%, στις 236.260 στερλίνες, έναντι του Ιουλίου, όταν και πάλι είχε σημειωθεί πτώση κατά 1,7%. Η Τράπεζα της Αγγλίας, που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, επιχειρεί να τονώσει τον δανεισμό για να ενισχύσει την οικονομία μετά την επιδείνωση που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται ότι η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, καθώς η ασθενής καταναλωτική εμπιστοσύνη και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης υπονομεύουν τη ζήτηση. Αναλυτές της Deutsche Bank τονίζουν ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προβλέπουν «ή στασιμότητα ή ελαφρά συρρίκνωση της ανάπτυξης – κάτι που σημαίνει πολύ ασθενή, πενιχρή ανάκαμψη». Οι ίδιοι δεν αποκλείουν νέα μέτρα στήριξης από την Τράπεζα της Αγγλίας, «ιδίως με τόση αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη Rightmove, τον μεγαλύτερο δικτυακό τόπο για ακίνητα στη Βρετανία, οι εποχικές τάσεις -όπως συνοψίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την οικονομική αβεβαιότητα- είναι ο λόγος για τον οποίο «οι πωλητές πρέπει πλέον να ανταγωνισθούν σκληρά για να κερδίσουν την προσοχή των καταναλωτών το φθινόπωρο». Εννέα από τις 10 περιοχές Αγγλίας και Ουαλλίας που παρακολουθεί η Rightmove κατέγραψαν πτώση τιμών τον Αύγουστο, με πρώτες τις νοτιοανατολικές και τα δυτικά Μίντλαντς. Οι τιμές έμειναν αμετάβλητες στα βορειοδυτικά. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ στο Λονδίνο κατά 8,8%.

Ειδικότερα για τη βρετανική πρωτεύουσα, και δη τον δήμο Νιούαμ, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο, οι ιδιοκτήτες ακόμα δεν έχουν δει «απτά οφέλη να κληροδοτούνται από τους Ολυμπιακούς στις τιμές». Οι τελευταίες έχουν αυξηθεί κατά 26% από το 2005, όταν το Λονδίνο ανέλαβε τους φετινούς Αγώνες, την ώρα που η μέση αύξηση για τις τιμές σε ολόκληρο το Λονδίνο ανέρχεται στο 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή