Οι Αμερικανοί στρέφονται στις καταθέσεις

Οι Αμερικανοί στρέφονται στις καταθέσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφορά μεταξύ των καταθέσεων και των δανείων στις ΗΠΑ αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, με τις αμερικανικές τράπεζες να αυξάνουν δραστικά τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα και τα νοικοκυριά να αποταμιεύουν περισσότερο. Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας στο 8% για παραπάνω από μία τριετία και η επιβολή αυστηρότερων κανόνων στη λειτουργία των τραπεζών οδηγούν σε αναδίπλωση του δανεισμού.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,3%, στα 8,88 τρισ. δολάρια για το δίμηνο που έληξε στα τέλη Ιουλίου, ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% στα 7,11 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Το συγκεκριμένο χάσμα των 1,77 τρισ. δολαρίων είναι ιστορικό ρεκόρ και σηματοδοτεί αύξηση 15% από τον Μάιο.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν αγοράσει ήδη φέτος τίτλους του αμερικανικού δημοσίου 136,4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από τα 62,6 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Fed, η αύξηση των τοποθετήσεων σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό των 1,84 τρισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη έκθεση των αμερικανικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αλλά και τίτλους φορέων του δημοσίου αιτιολογεί, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων. Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, όταν αναλυτές της αγοράς προέβλεπαν προ ενός έτους ότι θα έφθαναν το 3,5%.

Οι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου αποτελούν για τις τράπεζες καταφύγιο για τη διαφύλαξη των κεφαλαίων όχι μόνον λόγω της αδύναμης οικονομίας της χώρας, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εξωτερικό. Τη δεκαετία πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων κυμαινόταν, κατά μέσον όρο, στα 100 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Fed. H διαφορά των 1,77 δισ. δολαρίων που ισχύει για το πρώτο επτάμηνο του 2012 είναι 17 φορές υψηλότερη. Το χάσμα αυτό δεν αποδίδεται μόνον στην πτώση του δανεισμού αλλά και στην αύξηση των καταθέσεων. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έφθαναν τον Ιούνιο στο 4,4% των εισοδημάτων τους έναντι 1,7% το 2007.

Πληθωρισμός

Πριν από δύο έτη, ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου γύρου αγοράς περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας την έντονη κριτική τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ για το γεγονός ότι διακινδύνευε μία επιτάχυνση σε επίπεδο τιμών. Εκτοτε, ο πληθωρισμός έχει παραμείνει κοντά στον στόχο του 2%, με τους διαπραγματευτές ομολόγων να εκτιμούν ότι οι τιμές θα πορευτούν με τον ίδιο περίπου ρυθμό για τα επόμενα πέντε έτη. «Υπάρχουν άλλα προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να ανησυχούμε πέρα από τον πληθωρισμό» αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo, Τζον Σίλβια. «Αυτή τη στιγμή ανησυχώ για την κατάσταση στην Ευρώπη και για τον δημοσιονομικό γκρεμό». Την ίδια ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών, το πακέτο ρεκόρ για την τόνωση της οικονομίας έχει αποτύχει εδώ και 42 μήνες να μειώσει την ανεργία κάτω από το 8%. Πλέον, η κεντρική τράπεζα εξετάζει νέα μέτρα προκειμένου να αντιστρέψει την πορεία οικονομικής συρρίκνωσης, συμπεριλαμβανομένου και ενός τρίτου πακέτου αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπερνάνκι στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή