Αγωγή θεσμικών επενδυτών κατά S&P και Moody’s

Αγωγή θεσμικών επενδυτών κατά S&P και Moody’s

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα εκδικαστεί τελικά η αγωγή για απάτη που κατατέθηκε το 2008 από θεσμικούς επενδυτές κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody’s και Standard & Poor’s με την κατηγορία της παραπλανητικής βαθμολογίας σε επενδυτικά προϊόντα της Morgan Stanley. Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν αποδέχτηκε εισήγηση των Μoody’s και Standard & Poor’s για απόρριψη της αγωγής εις βάρος τους από ομάδα θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της Abu Dhabi Commercial Bank των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της περιφέρειας του Κινγκ στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Ντάνιελ Ντόσμαν, εκπρόσωπος των εναγόντων στη νομική εταιρεία Robbins Rudman & Dowd LLΡ.

Η γενική εισαγγελέας Σίρα Σουίλντελιν απέρριψε, παράλληλα, αγωγή των θεσμικών επενδυτών κατά της Morgan Stanley για συνέργεια σε απάτη, με το επιχείρημα ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ήταν υπεύθυνοι για τη βαθμολογία των συγκεκριμένων προϊόντων και όχι η αμερικανική τράπεζα. Ο ρόλος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει συζητηθεί εκτενώς μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007–09.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι επενδυτές υπέστησαν μεγάλες απώλειες από περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα που είχαν αρχικά υψηλές βαθμολογίες αλλά μετά κατέρρευσαν. Η «ρίζα του κακού» ήταν τα ομόλογα στεγαστικών δανείων, που ήταν συνδεδεμένα με τις υπεραξίες στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Οταν έσκασε η «φούσκα» στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, την περίοδο 2007–09, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησαν σε αναθεωρήσεις των βαθμολογιών τους όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Οι διαγραφές σε στεγαστικά δάνεια και ομόλογα δανείων ξεπέρασαν τα 1,7 τρισ. δολάρια.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής βρίσκεται το επενδυτικό όχημα Cheyne, το οποίο απαρτιζόταν από εξωχρηματιστηριακά, «δομημένα» παράγωγα, βασισμένα σε πάσης φύσεως ομόλογα στεγαστικών δανείων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα μηνύματα στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ δύο οικονομικών αναλυτών. «Η συμφωνία αυτή είναι γελοία. Δεν θα έπρεπε να τη βαθμολογούμε», αναφέρει ο ένας. «Βαθμολογούμε κάθε συμφωνία», απαντά ο δεύτερος. «Θα μπορούσε να αφορά αγελάδες, αλλά εμείς πάλι θα τη βαθμολογούσαμε», καταλήγει ο πρώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή