Η Κίνα λαμβάνει μέτρα «διά παν ενδεχόμενο»

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα «διά παν ενδεχόμενο»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κίνα εισέρχεται σε «επικίνδυνη ζώνη», προειδοποίησε χθες ο Κιγιοχίκο Νισιμούρα, ένας από τους δύο υποδιοικητές της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Πρώην καθηγητής Οικονομικών, ο κ. Νισιμούρα αναγνωρίζει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της σημερινής Κίνας, της «φούσκας» υπεραξιών που έσκασε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’90 και της «φούσκας» στην αμερικανική αγορά ακινήτων που εξερράγη το 2007, οδηγώντας τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο στη μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του ’29. Μέχρι σήμερα οι θετικές επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, ειδικότερα της Κίνας και της Ινδίας, έχουν «συντηρήσει» σε ομαλούς ρυθμούς την παγκόσμια ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, η αμερικανική οικονομία παλεύει για να επανακτήσει τον δυναμισμό της και η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλαχθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οικονομικοί αναλυτές αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ωστόσο, φοβούνται πως μια κρίση στην Κίνα, η οποία είναι πλέον η υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα επιβραδύνει δραματικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Το Πεκίνο φέρεται να προετοιμάζει την εφαρμογή νέου γύρου μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Το 2008-09, η ηγεσία της χώρας είχε εφαρμόσει πακέτο 467 δισ. ευρώ για να θωρακίσει την οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ υπό την αιγίδα της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο κ. Νισιμούρα επέστησε στην προσοχή στην αύξηση του δανεισμού, την άνοδο των τιμών των ακινήτων, αλλά και τη δημογραφική αλλαγή με την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Κατά την άποψη του κεντρικού τραπεζίτη, όταν συνυπάρχουν αυτές οι τρεις παράμετροι τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για το ξέσπασμα μιας κρίσης.

Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την κινεζική οικονομία επισημαίνεται ότι εγκυμονούν κίνδυνοι που μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Κατά το ΔΝΤ, η ηγεσία της Κίνας θα πρέπει να μετατοπίσει το βάρος της οικονομίας από τις εξαγωγές στην εσωτερική κατανάλωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανατίμηση του γουάν και άρα την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα κινηθεί στο 8% και πλέον μέχρι τα τέλη του 2013 και ο πληθωρισμός στο 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή