Fitch Ratings: Δεν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας» στη γερμανική αγορά ακινήτων

Fitch Ratings: Δεν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας» στη γερμανική αγορά ακινήτων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υφίσταται «φούσκα» ακινήτων στη Γερμανία, ούτε στην κατοικία ούτε στην επαγγελματική στέγη, αποφαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Fitch. Οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, όπως ο σχετικώς σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, ο αριθμός των μεταναστών και η χαμηλή κατασκευαστική δραστηριότητα. Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται μόνο σε μητροπολιτικές περιοχές, ιδίως στο Βερολίνο και στο Μόναχο.

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης παραμένει συγκρατημένος, έχοντας ήδη διδαχθεί από άλλες χώρες ότι οι εξελίξεις και οι κίνδυνοι δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν. Σημειώνει ότι υπήρξε μέτρια αύξηση των στεγαστικών δανείων, της τάξης του 1% από το 2003 για τις υφιστάμενες σήμερα πιστώσεις, καθώς η Γερμανία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ιδιοκτησίας κατοικιών της Ευρώπης (περίπου 46%). Λόγω της ισχυρής ζήτησης ωστόσο -με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο στη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα- εκτιμά ότι οι τιμές της κατοικίας θα αυξηθούν περαιτέρω σε ολόκληρη τη χώρα, με άλμα να καταγράφεται σε βασικές αγορές ακινήτων μεσοβραχυπρόθεσμα. Ετσι κινδυνεύει να αυξηθεί το χάσμα μεταξύ τιμών και δεικτών της οικονομίας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα διογκώσει τις αξίες των εγγυήσεων που παρέχουν οι γερμανικές τράπεζες.

Αν η Γερμανία μπορεί ακόμα να είναι ήσυχη σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, δεν ισχύει το ίδιο για την Ολλανδία. Η τράπεζα ING προβλέπει κρίση στον κλάδο, καθώς το χρέος σε μια από τις τέσσερις κατοικίες που έχουν αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο αναμένεται να ξεπεράσει την αξία του σπιτιού. Την ίδια ώρα, το οικονομικό τοπίο θολώνει, ενόψει μάλιστα των εκλογών της 12ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη Rabobank, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα νέας ύφεσης, με το ΑΕΠ να οδεύει προς νέα συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο λόγω επιβράδυνσης του εξωτερικού εμπορίου και υποτονικής εγχώριας κατανάλωσης. Τόσο, ώστε η Moody’s απείλησε προχθές να της αφαιρέσει το καθεστώς του τριπλού Α. Αναλυτές της Rabobank δεν θεωρούν ότι οι εκλογές θα θέσουν σε κίνδυνο την υψηλή βαθμολογία της χώρας, καθώς εκτιμούν ότι «όποια κυβέρνηση συνασπισμού και αν προκύψει θα μπορεί να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια». Απειλή, αντιθέτως, θα μπορούσε να αποτελέσει τυχόν παρατεταμένη περίοδος αναμονής ώς τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή