Οι φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ ρίχνουν τα spreads

Οι φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ ρίχνουν τα spreads

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προχθεσινή διάψευση της ΕΚΤ στο δημοσίευμα του Der Spiegel για σχέδιο παρέμβασης και στήριξης ομολόγων μελών της Ευρωζώνης δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει τη δυναμική που έχουν δημιουργήσει οι σχετικές προσδοκίες. Η αισιοδοξία αναζωπυρώθηκε από δημοσίευμα της Daily Telegraph, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου από την πλευρά της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Η εξέλιξη αυτή μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, στο 6,24%, καθώς και κατά 16 μονάδες βάσης, στο 3,43%, εκείνες των ομολόγων μικρότερης διάρκειας. Πτώση σημειώθηκε και στα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων, που υποχώρησαν έως και στις 408 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, με απόδοση 5,66%.

Στα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 9,40%, επίπεδο αντίστοιχο εκείνου του περυσινού Μαΐου, όταν η χώρα ζήτησε και έλαβε οικονομική στήριξη. Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως «το θετικό κλίμα στη νότια Ευρώπη θα διαρκέσει για λίγο».

Η αντίδραση των αγορών

Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι τελικά η ΕΚΤ θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η προεξόφληση για θετικά αποτελέσματα στις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ ώθησαν, χθες, υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Wall Street, το θετικό κλίμα ανετράπη από την πτώση της μετοχής της Apple κατά 1,9%, με τους δείκτες Dow Jones και S&P να υποχωρούν κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή