Πτώση κερδών κατά 35% για την BHP Billiton

Πτώση κερδών κατά 35% για την BHP Billiton

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των ετήσιων καθαρών κερδών της κατά 35% ανακοίνωσε η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο, BHP Billiton, γεγονός που αποδίδεται στη μεγάλη διαγραφή ενεργητικού στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει λόγω της καθοδικής πορείας στις τιμές των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της BHP για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 15,4 δισ. δολάρια, έναντι κερδών 23,6 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν κέρδη της τάξης των 14,6 δισ. δολαρίων. Εκτός αυτού, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλει τα σχέδια της για την επέκταση του Ολυμπιακού Φράγματος και του προγράμματος εξόρυξης ουρανίου στην Αυστραλία, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει τρόπο για τη μείωση του κόστους. Η αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα των άλλων δύο μεγάλων εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου, των Rio Tinto Group και Xstrata, που είχαν ανακοινώσει μειωμένα επίπεδα κερδοφορίας, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών εμπορευμάτων.

Εν τω μεταξύ, η πτώση τόσο στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος όσο και στα ναυτιλιακά έξοδα για τη μεταφορά ξηρού φορτίου καθιστά πλέον οικονομικότερο για τα κινεζικά εργοστάσια να αγοράζουν τις πρώτες ύλες από τη Βραζιλία, η οποία απέχει περισσότερα από 8.000 ναυτικά μίλια από τις κινεζικές ακτές, παρά να αγοράζει πρώτες ύλες υποδεέστερης ποιότητας από την Κίνα. Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας παρουσίασε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τεσσάρων ετών, σε μία ένδειξη ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο στρέφονται για τις αγορές πρώτων υλών τους σε παραγωγούς όπως οι βραζιλιάνικες Vale και Rio Tinto. Σημειώνεται ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος Αυστραλίας και Βραζιλίας για παράδοση στην Κίνα διαμορφωνόταν χθες κοντά στα 135 δολάρια ανά τόνο, σε αντίθεση με το σιδηρομετάλλευμα Κίνας που έφτανε τα 162 δολάρια ανά τόνο. Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι το σιδηρομετάλλευμα Κίνας περιέχει περίπου 20% σίδηρο, σε σχέση με αυτό της Αυστραλίας με περιεκτικότητα 55%, γεγονός που καθιστά ακριβότερη και τη διαδικασία εξόρυξής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή