«Αγκάθια» για Ραχόι, περιφέρειες, ύφεση

«Αγκάθια» για Ραχόι, περιφέρειες, ύφεση

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ισπανία, περιφέρειες και κεντρική κυβέρνηση συγκρούονται για τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επωμισθεί κάθε πλευρά.

Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους λόγω της βαθιάς ύφεσης, μη μπορώντας να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Η σύγκρουση μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων για την καταμερισμό των μέτρων λιτότητας αναδύεται σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά κόπωση. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το 83% των φόρων που εισπράττει κατανέμονται στις φτωχότερες περιφέρειες.

Από την άλλη πλευρά, η Βαλένθια, η περιφέρεια με το υψηλότερο χρέος, υποστηρίζει ότι οι υποχρεώσεις της θα ήταν κατά 60% χαμηλότερες εάν είχε λάβει χρηματοδότηση ανάλογη του πληθυσμού της.

Standard & Ρoor’s

«Αν η Ισπανία καταφύγει σε συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας» αναφέρει σε έκθεσή της η S&P. Εκτιμά ότι οι ευνοϊκοί όροι του σχεδίου στήριξης αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή