Συρρίκνωση της μεταποίησης στην Κίνα τον Αύγουστο

Συρρίκνωση της μεταποίησης στην Κίνα τον Αύγουστο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων εννέα μηνών παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα, σε μια ένδειξη ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάληψης νέων μέτρων τόνωσης ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών, που καταρτίζει η HSBC και η Markit Economics, έδειξαν πτώση στις 47,8 μονάδες, από τις 49,3 του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων αποτελεί το όριο μεταξύ της επέκτασης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των στοιχείων, τότε θα πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας έτσι την πορεία συρρίκνωσης του κλάδου για δέκα συναπτούς μήνες, το μεγαλύτερο αρνητικό ράλι σε διάστημα οκταετίας.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για μια επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στο β΄ τρίμηνο, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, μετά τις δύο περικοπές των βασικών επιτοκίων στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει φέτος.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, τόνισε χθες ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω προσαρμογές στα επιτόκια αλλά και στα απαιτούμενα αποθεματικά των τραπεζών. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εμπορίου της χώρας, Ντανιάνγκ Σεν, είχε εκτιμήσει ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας θα είναι «λιγότερο ζοφερές» στο δεύτερο εξάμηνο.

«Η επίτευξη του στόχου της σταθεροποίησης της ανάπτυξης και της αγοράς απασχόλησης προϋποθέτει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να επισπεύσει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του προκειμένου να ενισχύσει το επίπεδο επενδύσεων σε υποδομές κατά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Χόνγκμπιν Κου.

Στα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας ήρθε να προστεθεί και η κατάρρευση του ρυθμού ανάπτυξης των εξαγωγών τον Ιούλιο στο 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, έναντι αύξησης 11,3% που είχε καταγράψει σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν και τα στοιχεία Ιουλίου για τη βιομηχανική παραγωγή και το επίπεδο δανεισμού της χώρας. Εκτός αυτού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας προχώρησαν τον ίδιο μήνα σε καθαρές πωλήσεις ξένου συναλλάγματος ύψους 3,8 δισ. γουάν (476 δισ. ευρώ), υποδεικνύοντας τις μεγάλες εκροές κεφαλαίων από την οικονομία της χώρας.

Ακριβότερες ήταν τον Ιούλιο και οι τιμές ακινήτων στην Κίνα, καθώς η αγοραστική κίνηση και η ζήτηση ενισχύθηκαν από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και από την άρση των περιορισμών στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι τιμές των νέων ακινήτων αυξήθηκαν σε 50 πόλεις, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει η κυβέρνηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 50,1 μονάδες, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Τέλος, σε ακόμη μία ένδειξη για τη μείωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της ασιατικής χώρας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν τον Ιούλιο σε χαμηλό διετίας, σηματοδοτώντας τον όγδοο μήνα πτώσης στο διάστημα των τελευταίων εννέα μηνών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 7,58 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο εισροής επενδύσεων από τον Ιούλιο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή