Φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη

Φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη μετά την ανακοίνωση στοιχείων για συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών επί επτά συναπτούς μήνες. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από την Ιρλανδία μέχρι και την Ισπανία έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία.

Η Markit Economics ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) για τον κλάδο της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών για τους «17» διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 46,6. Αν και πρόκειται για ισχνή άνοδο συγκριτικά με τον Ιούλιο, ο δείκτης παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 50 που είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία, στο μεταξύ, ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα και απροσδόκητο πλεόνασμα 8,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, ο δείκτης PMI για τη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλό 38μήνου. Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ ενισχύθηκε χθες στο 1,2589 δολάριο λόγω φημών που θέλουν τη Μαδρίτη να εξασφαλίζει τελικά κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες λόγω ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτη DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με πτώση 0,97% και ο CAC-40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,84%.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε και Ολι Ρεν βύθισαν ακόμη περισσότερο χθες το Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε 1,54%, κλείνοντας στις 629,69 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή