Η Moody’s συστήνει δεύτερο πακέτο στην Ιρλανδία

Η Moody’s συστήνει δεύτερο πακέτο στην Ιρλανδία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές ομολόγων στη λήξη του προγράμματος στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ θα έχει η Ιρλανδία αν -προληπτικά- ζητήσει και δεύτερο πρόγραμμα. Αυτό εκτιμά η Moody’s, όπως αποκάλυψε γραπτώς χθες αναλυτής της σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας The Irish Times προς τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, η δημοπρασία κρατικών ομολόγων του περασμένου μήνα ήταν θετική εξέλιξη, όμως η παροχή επιπλέον εξωτερικής βοήθειας ίσως απαιτηθεί όταν ολοκληρωθεί το μνημόνιο, στα τέλη του ερχόμενου έτους. «Οι χαράσσοντες την πολιτική έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν δεύτερο πρόγραμμα, πιθανόν για προληπτικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναλυτής, για να προσθέσει πως «για να αποκτήσει πάλι πρόσβαση μια χώρα στην αγορά, προφανώς θα παίξει θετικό ρόλο η ύπαρξη κάποιας στήριξης».

Η ερώτηση της εφημερίδας ήταν αν η άντληση 5,2 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία του περασμένου μήνα μετέβαλε την άποψη της Moody’s ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί νέα βοήθεια με τη λήξη του προγράμματος. Ο οίκος αξιολόγησης -ο μόνος από τους τρεις μεγάλους που έχει τοποθετήσει από πέρυσι την Ιρλανδία σε καθεστώς junk- αναμένει για τη χώρα δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ το 2012, υψηλό, σύμφωνα με τον κ. Χόρνουνγκ, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ένδειξη πως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η απάντηση του αναλυτή ήταν πως παρατηρούνται βελτιώσεις σε κάποιους τομείς και επιδείνωση σε άλλους από πέρυσι. «Αφενός η Ιρλανδία συμμορφώθηκε με τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικας, αφετέρου η προοπτική της οικονομίας της έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τις προσδοκίες του περυσινού Ιουλίου», δήλωσε.

Με την άντληση των 5,2 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων, η ιρλανδική κυβέρνηση κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των 8,2 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει για τίτλους οι οποίοι λήγουν τον Ιανουάριο του 2014. Η υπηρεσία διαχείρισης δημόσιας περιουσίας σχεδιάζει να διαθέσει χρεολυτικά ομόλογα (amortising bonds) συνδεδεμένα με το κρατικό χρέος για πρώτη φορά, λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει τα ιρλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Από αυτά και από ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ελπίζει να αντλήσει περί τα 3-5 δισ. ευρώ μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή