Αύξηση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξης του 1,4%, στα 256,1 εκατ. τόνους κατέγραψε η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 2,5%, στους 18,7 τόνους, ενώ ο όγκος της διύλισης σημείωσε άνοδο κατά 3,9%, στους 131,7 τόνους. Τον Ιούνιο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 42 εκατ. τόνους. Εμφάνισε παρ’ όλα αυτά πτώση της τάξης του 3,4% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Παρά την αύξηση της παραγωγής, η εξάντληση των κοιτασμάτων σε «παραδοσιακές» περιοχές όπως η δυτική Σιβηρία ωθεί τη χώρα σε αναζήτηση νέων, δαπανηρότερων πηγών. Πέρα από τα τεράστια κοιτάσματα της Αρκτικής, των οποίων η προσπέλαση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, η Ρωσία θεωρείται ότι διαθέτει και άλλα, εξίσου δυσπρόσιτα, σε ήδη ανεπτυγμένες περιοχές. Από τα πλέον υποσχόμενα εξ αυτών είναι εκείνα του Μπαζένοφ στη δυτική Σιβηρία, που μπορεί να περιέχουν 25-50 δισ. μετρικούς τόνους (182-365 δισ. βαρέλια) ανακτήσιμων αποθεμάτων. Η παραγωγή αυτής της περιοχής μπορεί να φθάσει από τα 800.000 ώς και τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ώς το 2020, ποσότητα που θα ενισχύσει κατά πολύ τη σημερινή παραγωγή της χώρας, της τάξης περίπου των 10,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η κορυφαία ρωσική πετρελαιοπαραγωγός, Rosneft, ήδη συνεργάζεται με την ExxonMobil για την ανάπτυξη της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή