Η τρόικα στη Μαδρίτη για την «κακή τράπεζα» και τους τρόπους στήριξης

Η τρόικα στη Μαδρίτη για την «κακή τράπεζα» και τους τρόπους στήριξης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται το κλιμάκιο της τρόικας στη Μαδρίτη για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι τους όρους για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» που θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Σύμφωνα με πηγές, η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται, επίσης, σε στάδιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για την παροχή πακέτου στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να αναχαιτισθεί η άνοδος του κόστους της δανεισμού στις αγορές.

Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια που συζητιούνται είναι η αγορά ισπανικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κατά την έκδοσή τους, από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF) και στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κρίσιμη είναι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της τράπεζες. Δεν έχουν, ωστόσο, διαρρεύσει πληροφορίες για το ύψος των κεφαλαίων που θα εμπεριείχε ένα πακέτο στήριξης για την Ισπανία. Για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η οποία αποφασίστηκε στη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 100 δισ. ευρώ. Η δημιουργία «κακής τράπεζας» όπου θα μεταφερθούν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ήταν προϋπόθεση της τρόικας για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Προς το παρόν, οι Bankia και άλλες τρεις τράπεζες (CatalunyaCaixa, NovaGalicia και Banco de Valencia) έχουν περάσει στον έλεγχο του κράτους. Περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για το πακέτο της τραπεζικής διάσωσης, όσο και για το εάν θα υπάρξει στήριξη της οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να προσδιοριστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Μαδρίτη σκοπεύει, ωστόσο, να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ισπανίας για την ταχύτερη διάσωση και διάσπαση προβληματικών τραπεζών, ούτως ώστε να μην προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύστημα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου για να διευκρινιστεί εάν τελικά η τράπεζα προτίθεται να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά με αγορές κρατικών ομολόγων.

Γερμανικές αντιρρήσεις

Κατά της μετατροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εποπτεύουσα αρχή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, τάχθηκε ο Αντρέας Ντομπρέτ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην έχει τον τελικό λόγο η ΕΚΤ, αλλά μία άλλη αρχή. Αν επιλεγεί τελικά η ΕΚΤ, τότε η ανεξαρτησία της θα πρέπει να περιοριστεί» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, η σύσταση ενιαίου φορέα εποπτείας του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των δοκιμαζόμενων τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς να χρειάζεται τα κεφάλαια αυτά να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος των οικείων κρατών. Πρόκειται για μία απόφαση από την οποία ευελπιστεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα, μέσω της -εν ευθέτω χρόνω και πάντως όχι πριν από το 2013- απομείωσης των κεφαλαίων που δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες μέσω του EFSF, από το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή