Opel: μείωση ωραρίου σε δύο εργοστάσια

Opel: μείωση ωραρίου σε δύο εργοστάσια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγωγή μειωμένου ωραρίου σε δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία μέσω της διακοπής της παραγωγής για 20 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους αποφάσισε η ζημιογόνος θυγατρική της αμερικανικής General Motors, Opel, προκειμένου να ανταποκριθεί στην καθίζηση της ζήτησης για αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Η διοίκηση της Opel έφτασε σε συμφωνία με τα σωματεία των εργαζομένων για τη μείωση του ωραρίου σε δύο εκ των τεσσάρων εργοστασίων της στη Γερμανία, στην πόλη Ρουσελσχάιμ, δυτικά της Φρανκφούρτης, και στην πόλη του Καϊζερσλάουτερν.

Η μείωση του ωραρίου υπάγεται σε ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την αποφυγή απολύσεων. Βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος προσωρινής απασχόλησης, το οποίο εφαρμόστηκε από πολλές εταιρείες κατά τη διάρκεια της ύφεσης της περιόδου 2008-09, το κράτος αποζημιώνει τους εργοδότες για τα μη δεδουλευμένα ωρομίσθια.

Η General Motors έχασε από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της, στις οποίες περιλαμβάνεται και η βρετανική Vauxhall, 400 εκατ. δολάρια κατά το β’ τρίμηνο, έπειτα από ζημίες ύψους 265 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. «Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων παρουσιάζει απότομη πτώση» τόνισε ο επικεφαλής προσωπικού της Opel, Χόλγκερ Κιμς, προσθέτοντας ότι οι ευέλικτες ώρες εργασίας δεν επαρκούσαν πια για την αντιστάθμιση της μειωμένης παραγωγής στο εργοστάσιο του Ρουσελσχάιμ.

Ωστόσο, τα μειωμένα ωράρια, εκτιμά η αναλύτρια της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, Σάσα Γκόμελ, θα μπορέσουν μεν να παρέχουν μία βραχυπρόθεσμη ανάσα στην Opel, αλλά δεν θα καταφέρουν τίποτα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της εταιρείας, και συγκεκριμένα για την αχρησιμοποίητη δυναμικότητα του εργοστασίου.

Οι πωλήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίασαν στο πρώτο μισό έτους μεγάλη πτώση της τάξης του 15%, στα 457.630 οχήματα. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο του Ρουσελσχάιμ απασχολεί 13.800 εργαζομένους, εκ των οποίων το 50% αναμένεται να επηρεαστεί από το μειωμένο ωράριο εργασίας. Το εργοστάσιο του Καϊζερσλάουτερν απασχολεί 2.500 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή