Πουλήστε χρυσό και σπουδάστε τα παιδιά σας

Πουλήστε χρυσό και σπουδάστε τα παιδιά σας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς σαν τον σκύλο που δεν γάβγιζε στις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς, η τιμή του χρυσού εξελίσσεται αξιοπερίεργα «απαθής». Γιατί σταμάτησε να γαβγίζει ο «χρυσός σκύλος», αναρωτιέται ο Πίτερ Τάσκερ, αναλυτής της Arcus Research στο Τόκιο, σε άρθρο του στους Financial Τimes.

Η Ευρωζώνη παραμένει εγκλωβισμένη στην υπαρξιακή κρίση της. Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί εξασθενούν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, ενώ οι χαράσσοντες πολιτική συνεχίζουν να διαφωνούν ή –σε ορισμένες περιπτώσεις– μοιάζουν να μην έχουν ιδέα για το πώς να αντιδράσουν. Στο μεταξύ, κάθε εβδομάδα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις σχετικές με ζημίες ή και σκάνδαλα σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.

Οι επενδυτές ασφαλώς και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Η τάση που επικρατεί παγκοσμίως πλέον για αναζήτηση «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου» οδηγεί τα κεφάλαιά τους στα ομόλογα κρατών του «ισχυρού πυρήνα,» ωθώντας τα επιτόκιά τους δανεισμού σχεδόν στην ανυπαρξία.

Ωστόσο, παρά τη θύελλα αυτή της χρηματοπιστωτικής αστάθειας, η τιμή του χρυσού παραμένει «ελεγχόμενη».

Υπάρχει λογική σε αυτό. Ιστορικά, ο χρυσός διαδραμάτιζε ρόλο εναλλακτικό του χρήματος ή των χρηματοπιστωτικών αγορών, αποτελώντας «σταθερή αξία» που έβγαζε τους επενδυτές ασπροπρόσωπους σε καιρούς κρίσης, αστάθειας ή αβεβαιότητας. Οι θιασώτες του χρυσού μπορεί να μη θέλουν να το παραδεχθούν, αλλά αυτό αποτελεί παρελθόν. Ο χρυσός εξελίχθηκε σε ένα ακόμη χρηματοπιστωτικό περιουσιακό στοιχείο, τόσο ευάλωτο στις αλλαγές των διαθέσεων των επενδυτών όσο και οι αναδυόμενες αγορές. Είναι ενδεικτικό της σημερινής πραγματικότητας το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύεται στις χρηματιστηριακές αγορές επενδύει σε χρυσό και όχι σε μετοχές.

Χαρείτε τα λεφτά σας

Γιατί λοιπόν σταμάτησε να γαβγίζει ο χρυσός σκύλος; Ενας πιθανός λόγος είναι απλώς ότι η τιμή του είναι ήδη πολύ ακριβή. Η αποπληθωρισμένη τιμή του χρυσού παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ της –όλων των εποχών–, που είχε σημειωθεί το 1981. Σύμφωνα με στοιχεία του pricedingold.com, η τιμή του χρυσού κυμαίνεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 120 ετών συγκριτικά με τις τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 74 ετών συγκριτικά με τους μισθούς στις ΗΠΑ, αλλά και στα υψηλότερα επί πολλές γενεές αναλόγως με τις τιμές του σίτου, του καφέ και του κακάο. Κυμαίνεται όμως επίσης περίπου στα ίδια επίπεδα με το κόστος της τετραετούς φοίτησης στο πανεπιστήμιο του Yale, κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Ποιο είναι λοιπόν το καταφύγιο που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε αυτούς τους καιρούς αστάθειας των αγορών; Ιδού η αλήθεια, ισχυρίζεται ο ίδιος αναλυτής στο άρθρο του: δεν υπάρχει. Τα πάντα μπορεί να θεωρηθούν «περιουσιακά στοιχεία». Ολα λοιπόν μπορεί να είναι ζημιογόνα, τα πάντα χαρακτηρίζονται από επενδυτικό κίνδυνο.

Για όσους φοβούνται ακόμη τις χρηματαγορές, υπάρχει μία εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον Τάσκερ: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία του pricedingold.com, μπορείτε να ρευστοποιήσετε τις τοποθετήσεις σας σε χρυσό, να αγοράσετε ένα όμορφο σπίτι, να προσλάβετε μερικούς εργαζομένους, να στείλετε τα παιδιά σας στο πανεπιστήμιο και να κοιτάξετε να περνάτε πολύ, πολύ καλά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή