Διευκολύνσεις σε ξένους για αγορά ακινήτων στην Τουρκία

Διευκολύνσεις σε ξένους για αγορά ακινήτων στην Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κινήσεις απελευθέρωσης της αγοράς ακινήτων της Τουρκίας προς τους ξένους επενδυτές, δρομολογεί η τοπική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες σχετικές ενέργειες ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες. Υιοθετώντας μια ξεχωριστή πρακτική, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του κάθε αγοραστή, η Τουρκία επέτρεπε την απρόσκοπτη αγορά ακινήτων σε ανθρώπους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο για τους Ελληνες αγοραστές, όπως και για τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, κάτι άλλωστε που συμβαίνει και στην ελληνική αγορά με τους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτάσεων και ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Οι περιορισμοί στην Τουρκία αφορούσαν κυρίως την απόκτηση εκτάσεων στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, με νέο διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση κατάργησε τους περιορισμούς για υπηκόους 129 χωρών, μεταξύ των οποίων και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, καταργείται η διάταξη που απαγόρευε την απόκτηση τουρκικών ακινήτων από πολίτες χωρών, όπου με τη σειρά τους αποκλείουν τους Τούρκους υπηκόους από την αγορά ακινήτων.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς πλέον επιτρέπει και την αγορά εκτάσεων επιφάνειας έως και 600 στρεμμάτων, ενώ μέχρι πρόσφατα το σχετικό όριο ήταν 300 στρέμματα. Πάντως, αν και οι τελικές διατάξεις του σχετικού διατάγματος, δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων, που επιτρέπει να διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης από το εξωτερικό.

Οι παρεμβάσεις αυτές της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι καθόλου τυχαίες. Μόλις προ ολίγων ημερών προέκυψε, ότι με βάση τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες του πρώτου μήνα (Μάιος) από την πρόσφατη ανάλογη παρέμβαση απελευθέρωσης της αγοράς ακινήτων της Τουρκίας στους ξένους, καταγράφηκε μια μίνι εκτίναξη των συναλλαγών. Συγκεκριμένα, ακίνητα αξίας σχεδόν 850 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια και αποκτήθηκαν από ξένους, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, λόγω των χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Τουρκία, συγκριτικά με άλλες γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες της Μεσογείου, στην Τουρκία οι τιμές αυξάνονται σταθερά σε ετήσια βάση, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανές υπεραξίες για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή