Απομακρύνεται η «φούσκα» από την Ελβετία

Απομακρύνεται η «φούσκα» από την Ελβετία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη θεωρείται η ελαφρά επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας της Ελβετίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι φόβοι για δημιουργία φούσκας έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την UBS πάντως, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η συνεχιζόμενη ροή εύπορων ανθρώπων στην χώρα, προκειμένου να εργαστούν, σημαίνουν ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται τους επόμενους μήνες. Ηδη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 25%, ιδίως για τις πιο δημοφιλείς κατοικίες μέσου κόστους.

Προς το παρόν, πάντως, ο σχετικός δείκτης «φούσκας» των τιμών (Real Estate Bubble Index) μειώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που δεν είχε συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης υποχώρησε στις 0,82 μονάδες βάσης, από 0,95 που βρισκόταν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και παραμένει κάτω από το όριο του 1,0 που θεωρείται το τελευταίο οχυρό, πέραν του οποίου η αγορά κατοικίας της Ελβετίας θα βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όσον αφορά τη δημιουργία φούσκας. Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης είχε βρεθεί στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 1992, δείγμα του πόσο η αγορά κατοικίας «φλερτάρει» με τη δημιουργία φούσκας. Η τελευταία τέτοια κατάσταση είχε προκύψει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τον δείκτη να κορυφώνεται στις 2,5 μονάδες. Πάντως, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση των ζητούμενων τιμών για διαμερίσματα κατά 1,6% και των μονοκατοικιών κατά 0,5% (συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο), σε συνδυασμό με την άνοδο των εισοδημάτων και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, μετρίασαν τους κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή