Εν αναμονή κρίσιμων διαβουλεύσεων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Εν αναμονή κρίσιμων διαβουλεύσεων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 6 Σεπτεμβρίου, την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοδική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος την εβδομάδα που διανύσαμε. Ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ότι η Ισπανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τους όρους έγκρισης πακέτου στήριξης που θα συμβάλλει στην αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του κόστους δανεισμού της, ευνόησαν επίσης το ευρώ. Αγνοώντας τα νεότερα στοιχεία για συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη για έβδομο συνεχή μήνα, το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από τα 1,25 δολ. για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου μετά από προσωρινή πτώση σε επίπεδα κοντά στα 1,2250 την προηγούμενη εβδομάδα. Αρνητικό όμως κλίμα επικράτησε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας μετά τα ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης αλλά και της Κίνας, καθώς και τη δημιουργία αμφιβολιών, μετά από σχετικές δηλώσεις μέλους της αρμόδιας επιτροπής νομισματικών υποθέσεων της Fed, Τ. Μπουλάρντ, για το ενδεχόμενο περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για τις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χόουλ στις 31 Αυγούστου, ο επικεφαλής της Fed, Μπ. Μπερνάνκι, ενδεχομένως κάνει κάποιες νύξεις σχετικά με τις ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων της τράπεζας με στόχο τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ιδιαίτερη ανυπομονησία τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που είναι προγραμματισμένη για τη 12η Σεπτεμβρίου σχετικά τη νομιμότητα της πρόσφατης επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM, από το κοινοβούλιο της χώρας, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup δύο εικοσιτετράωρα αργότερα (14-15 Σεπτεμβρίου) και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής πέντε εβδομάδες αργότερα (18-19 Οκτωβρίου), αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία των κύριων χρηματιστηριακών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή