Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και από τη Δανία

Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και από τη Δανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 στο οποίο προβλέπεται μείωση του ελλείμματός της κατά το ήμισυ σε σχέση με φέτος κατέθεσε χθες η κυβέρνηση της Δανίας. Η πρόβλεψη αφορά έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ, έναντι 4% το 2012, δηλαδή 36,5 δισ. κορωνών (4,9 δισ. ευρώ) έναντι 73,4 δισ. κορωνών αντίστοιχα. Τα έσοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 8,6%, οι δε δαπάνες κατά 1,7%. Στα σχέδια περιλαμβάνεται επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Μπγιάρνε Κόριντον, «παράλληλα με τη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση αυξάνει τις προσπάθειές της να βοηθήσει τους νέους χωρίς απασχόληση και τους ανέργους που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή εκπαίδευση».

Το σχέδιο προϋπολογισμού είναι το πρώτο της αριστερής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο. Σε αυτό, αναθεωρείται προς τα κάτω η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2012, λόγω του δυσχερούς οικονομικού κλίματος, διαβλέπεται, ωστόσο, βελτιωμένο το 2013. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αναμένει πλέον για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%, έναντι 1,1% που προέβλεπε τον Μάιο, και για το 2013 1,7%, έναντι 1,5%, αντίστοιχα. Για το έλλειμμα, η πρόβλεψη είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, τόσο για το 2013 (τον Μάιο προέβλεπε 1,7%, στα 32,6 δισ. κορώνες), όσο και για το 2012 (3,8%, στα 70,4 δισ. κορώνες, αντίστοιχα). Οι νέες προβλέψεις διαψεύδουν τις ελπίδες των αναλυτών ότι η Δανία θα επέστρεφε σε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2013, επτά χρόνια νωρίτερα απ’ όσο ανέμενε η κυβέρνηση, χάρις στα αυξημένα φορολογικά έσοδα. Η Δανία ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς από τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, παραμένοντας η ασθενέστερη οικονομία της Σκανδιναβίας, λόγω της υποτονικής ιδιωτικής κατανάλωσης μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων. Παρά την κατάσταση της οικονομίας, ωστόσο, η χώρα κατέγραψε φέτος ρεκόρ στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η δανική κορώνα ενισχύθηκε λόγω της αναζήτησης καταφυγίου από το ευρώ. Η κεντρική τράπεζα, που διατηρεί το νόμισμα σε μικρό φάσμα διακύμανσης έναντι του κοινού ευρωπαϊκού, εφαρμόζει μειώσεις επιτοκίων και παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να κρατήσει την ισοτιμία του χαμηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή