Στο ασφαλές λιμάνι των γερμανικών τίτλων καταφεύγουν οι επενδυτές

Στο ασφαλές λιμάνι των γερμανικών τίτλων καταφεύγουν οι επενδυτές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος παρέμειναν τα επιτόκια και στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Γερμανίας, με τις αγορές να τηρούν στάση αναμονής για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και ενόψει της συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ των ΗΠΑ, την Παρασκευή. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank, η γερμανική κυβέρνηση άντλησε 1,975 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας γερμανικών τίτλων διάρκειας 12 μηνών. Το ποσό που συγκεντρώθηκε είναι χαμηλότερο από τον στόχο των 3 δισ. ευρώ, ενώ η μέση απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο -0,0246% έναντι -0,0540% στην προηγούμενη δημοπρασία. Μία ημέρα πριν από τη δημοπράτηση 3μηνων και 6μηνων τίτλων στην Ισπανία, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας μπορεί να κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη δημοπρασία της 23ης Ιουλίου, όμως και πάλι καθίσταται εμφανές ότι οι επενδυτές παραμένουν πρόθυμοι να χάσουν χρήματα με αντάλλαγμα την κατοχή ασφαλών γερμανικών τίτλων, εν μέσω αναζωπύρωσης των φόβων για την Ευρωζώνη.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητευθούμε από την ΕΚΤ, επομένως οι τιμές των γερμανικών τίτλων θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα – μπορεί οι τελευταίες εβδομάδες να υπήρξαν θετικές, όμως από τη δημοπρασία δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι προεξοφλείται μαγικό τέλος στην κρίση». Αλλωστε, ο ερχόμενος μήνας ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστικός για την Ευρωζώνη, καθώς επίκειται όχι μόνο η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), στις 12 του ίδιου μήνα.

Συνοπτικά, πάντως, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα σχέδια της ΕΚΤ, κάποιοι αναλυτές αναμένουν επιπλέον κέρδη για τους γερμανικούς τίτλους. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι ενόψει της συνόδου της Παρασκευής θα τηρηθεί στάση αναμονής. Στη συνέχεια, όμως, και μάλιστα καθώς ολοκληρώνεται η θερινή περίοδος διακοπών, πολυάριθμοι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Καθοδικά για τέταρτο μήνα

Μεσούσης της αβεβαιότητας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία κατέγραψε τον Αύγουστο πτώση για τέταρτο συναπτό μήνα. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 102,3 μονάδες, έναντι 103,2 μονάδων τον Ιούλιο, κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν πτώση του στις 102,7 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών κατέγραψε οριακή υποχώρηση από τις 111,5 στις 111,2 μονάδες, ενώ εκείνος των επιχειρηματικών προσδοκιών από τις 95,5 στις 94,2 μονάδες.

Τα μεγέθη του Ifo επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, βάσει των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας διετίας. Στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου έδειξαν άλλωστε ότι η γερμανική παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, κινούμενη κυρίως χάρις στις εξαγωγές. Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, οριακά ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν, έναντι όμως του 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι παραγωγικές επενδύσεις συνέχισαν να υποχωρούν για τέταρτο συναπτό τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή