«Σύννεφα» στον ορίζοντα της ιαπωνικής οικονομίας βλέπει η κυβέρνηση του Τόκιο

«Σύννεφα» στον ορίζοντα της ιαπωνικής οικονομίας βλέπει η κυβέρνηση του Τόκιο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Η επιβράδυνση της αμερικανικής και κινεζικής ανάπτυξης, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την κρίση χρέους, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για την υποβάθμιση των προοπτικών από την κυβέρνηση. Παράλληλα, το Τόκιο προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και οι έντονες αυξομειώσεις στην αγορά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Βάσει των στοιχείων τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των οικονομιών του εξωτερικού, δεν αναμένω μια επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, όπως επίσης δεν αναμένω κάποια ανάκαμψη στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Mizuo Research του Τόκιο, Γιασούο Γιαμαμότο. «Η οικονομία ανακάμπτει με ήπιους ρυθμούς, υποβοηθούμενη από τη ζήτηση που προκύπτει από το πρόγραμμα ανοικοδόμησης» από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου του 2011, ανέφερε η μηνιαία έκθεση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με την έκθεση του Ιουλίου, το συμβούλιο επισήμανε το γεγονός ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αισθητές κάποιες κινήσεις εξασθένισης».

Απότομη πτώση εξαγωγών

Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας έχει υπερβεί την ανάπτυξη των περισσότερων οικονομιών του G7 χάρη στα ισχυρά επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και στις δαπάνες ανοικοδόμησης. Ωστόσο, οι εξαγωγές παρουσίασαν τον Ιούλιο απότομη πτώση, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις περισσότερες οικονομίες της Ασίας.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια καθυστέρηση της ανάκαμψης, ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε κάποια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν δεν υπάρξει πρώτα μια σοβαρή επιδείνωση των στοιχείων της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του οικονομικού του έτους που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2013 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή