«Ανάσα» σε Ισπανία και Ιταλία από τη μείωση του κόστους δανεισμού

«Ανάσα» σε Ισπανία και Ιταλία από τη μείωση του κόστους δανεισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι χθεσινές δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στην Ιταλία και την Ισπανία, σε μια διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος που μεταφράστηκε σε ισχυρή ζήτηση και κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού. Για τη μεν Ρώμη, που άντλησε 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των διετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι διαμορφώθηκε περίπου κατά 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,06%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, έναντι 4,86% στην αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα. Η δε Μαδρίτη άντλησε συνολικά 3,61 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,946% για τα τρίμηνης διάρκειας, από 2,434% στην προηγούμενη δημοπρασία, και στο 2,026% για τα εξάμηνης, από 3,691%.

Η χθεσινή «ανάσα», πάντως, δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματική οικονομία της Ισπανίας, η οποία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ λόγω των μέτρων αυστηρής λιτότητας που «πνίγουν» την εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ), το ΑΕΠ της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης των εγχώριων δαπανών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% έναντι του πρώτου τριμήνου και κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα τριμηνιαία στοιχεία συμφωνούν με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει η ΙΝΕ πριν από ένα μήνα. Τα ετήσια, ωστόσο, είναι χειρότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση περί μείωσης του ΑΕΠ κατά 1%. Στις νέες εκτιμήσεις της, η ΙΝΕ κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, έναντι 0,4% που υπολόγιζε αρχικά. Μια ημέρα νωρίτερα, άλλωστε, είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω (από 0,7% σε 0,4%) την εκτίμηση για την ανάπτυξη της χώρας το 2011.

Τον Ιούλιο, επίσης, καταγράφηκε μείωση των καταθέσεων κατά 5% από τις ισπανικές τράπεζες. Το ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 1,509 τρισ. ευρώ στα τέλη του μήνα, έναντι 1,583 τρισ. ένα μήνα νωρίτερα. Και τέλος, η αυτόνομη περιφέρεια της Καταλωνίας, που συνεισφέρει κατά 20% στην οικονομία της χώρας, ανακοίνωσε χθες ότι χρειάζεται πακέτο στήριξης 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση για να καλύψει τις φετινές ανάγκες χρηματοδότησής της.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία βρίσκεται από χθες η τρόικα, προκειμένου να αποτιμήσει την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή του προγράμματος των 78 δισ. ευρώ, με τις ενδείξεις να αυξάνονται ότι η σκληρή λιτότητα πλήττει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον στόχο περικοπής του ελλείμματος από 7,7% του ΑΕΠ στο 4,5% φέτος. Η πέμπτη τριμηνιαία επιθεώρηση γίνεται σε κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν όχι μόνο αν η χώρα δικαιούται νέα δόση του πακέτου στήριξης τον Οκτώβριο, αλλά και αν θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η Λισσαβώνα, που έως τώρα επέμενε ότι μπορούσε να καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού, προειδοποιεί πλέον ότι η επίτευξή τους έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της λιτότητας. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι «δεν μπορούμε να ανακτήσουμε κάθε απώλεια φορολογικών εσόδων, παρότι εν μέρει αυτές αντισταθμίζονται από τη μείωση δαπανών». Παραδεχόταν, δε, ημιεπισήμως ότι «όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου, γίνεται σαφέστερο ότι η προσαρμογή για μείωση στο 4,5% γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή