Μάριο Ντράγκι: Η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι να γίνει ΗΠΑ

Μάριο Ντράγκι: Η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι να γίνει ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων «εξαιρετικού χαρακτήρα», τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί σήμερα, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πρόθεση της ΕΚΤ για την επαναδραστηριοποίηση του προγράμματος αγορών ομολόγων της προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις εντός Ευρωζώνης. «Πολλοί ανησυχούν για την πορεία της Ευρώπης, ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές», συμπληρώνει ο κ. Ντράγκι. «Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για λύσεις δύο άκρων, δηλαδή είτε να πάμε πίσω στο παρελθόν είτε να κινηθούμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η απάντησή μου είναι ότι για να έχουμε ένα σταθερό ευρώ δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των δύο άκρων». Παράλληλα, απάντησε στην αυστηρή κριτική που είχε δεχθεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης την ευθύνη που έχει σαν μία άγκυρα του νομισματικής ένωσης. «Η αιτία της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Για να συνεχιστεί να ευημερεί, όμως, οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, εντός μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης», σημειώνει ο κ. Ντράγκι. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Βundesbank είχε παρομοιάσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με «ναρκωτικό» που θα μπορούσε ενδεχομένως να «εθίσει» τα κράτη.

Στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί λίγο πριν από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο των spreads συνιστά «σοβαρό πρόβλημα» τόσο για την Ιταλία όσο και τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά. «Το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως είναι και η επιθυμία της Bundesbank, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να αμβλύνει τις ανισορροπίες, μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μόντι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μία παρέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή