Η Apple εμφάνισε ρεκόρ στις πωλήσεις της στα 75 εκατ. συσκευές με έσοδα 54,5 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του oικονομικού έτους 2013 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012,) βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων της από τις εβδομαδιαίες πωλήσεις της. Οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της εκτινάχθηκαν στα 4,2 δισ. δολάρια από τα 3,3 δισ. δολάρια του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011. Εντούτοις, η τιμή της μετοχής της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υποχώρησε κατά 10%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της σε δύο χρόνια και πλέον.
Επίσης, η αύξηση των κερδών της κάτω του 1% στα 13,1 δισ. δολάρια ήταν και η βραδύτερη από το 2003 και μετά. Τα έσοδά της παρουσίασαν την ασθενέστερη αύξηση σε 14 τρίμηνα, αν και ενισχύθηκαν 18% στα 54,5 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο τα έσοδα είχαν εκτιναχθεί κατά 73%. Επιπλέον, τα πραγματικά της αποτελέσματα δεν συνάδoυν με τις προβλέψεις των αναλυτών, εφόσον εκείνοι ανέμεναν πωλήσεις 50 εκατομμυρίων συσκευών iPhone της Apple και τελικώς διατέθηκαν 47,8 εκατομμύρια. Τα τριμηνιαία έσοδά της (οι πωλήσεις της) διαμορφώθηκαν στα 54,5 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για 54,58 δισ. δολάρια, διατέθηκαν 22,9 εκατομμύρια έναντι 23 εκατομμυρίων και 4,11 εκατομμύρια Mac έναντι εκτιμήσεων για 5 εκατομμύρια.
Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας πόσο σημαντικές θεωρεί τις πωλήσεις των 75 εκατ. συσκευών της εταιρείας του σε διάρκεια ενός τριμήνου και μόνον. Και πρόσθεσε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη σειρά των συσκευών μας, δεδομένου ότι εξακολουθούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στην καινοτομία και την παραγωγή άριστων προϊόντων διεθνώς». Πάντως, αναλυτές και επενδυτές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα του Τιμ Κουκ να συνεχίσει την κληρονομιά του αποθανόντος Στιβ Τζομπς και να παράγει προϊόντα ιδιαίτερα δημοφιλή. «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα αρχίζει η πτώση των πωλήσεων μετά την παρθενική εμφάνιση του εκάστοτε προϊόντος, καθώς και με το εάν η εταιρεία είναι σε θέση να προμηθεύσει το καταναλωτικό κοινό με νέα και δελεαστικά προϊόντα, τα οποία θα αναθερμάνουν τους ρυθμούς αύξησης των δραστηριοτήτων της», επισημαίνει, τέλος, ο Γουόλτερ Πάικικ, συνδιευθυντής της εταιρείας ερευνών BTIG.