Σε μία ακόμη προσωρινή λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο κατέληξαν τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο που προβλέπει συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο με 318 ψήφους υπέρ και 109 κατά. Δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η έγκρισή του από τη Γερουσία, αποτρέπεται η διακοπή στη λειτουργία του αμερικανικού κράτους που, ελλείψει συμφωνίας, θα επέφερε στο τέλος του μήνα η έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, πάντως, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών για τον ισοσκελισμό του αμερικανικού προϋπολογισμού μέσα σε μια δεκαετία που, αν εφαρμοζόταν, θα επέφερε συρρίκνωση του κράτους, ιδιωτικοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, που πλέον έχει ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του αμερικανικού κράτους και αποτελεί νόμο του, διατηρεί σε ισχύ τις αυτόματες περικοπές ύψους 85 δισ. δολαρίων. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, εφ όσον προβλέπει αυτές τις περικοπές, επιβάλλει την αυστηρότερη λιτότητα που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες καθώς υποχρηματοδοτεί καίριες πτυχές του προγράμματος υγείας του Ομπάμα. Αφήνει, πάντως, στις ένοπλες δυνάμεις και σε ορισμένες υπηρεσίες το περιθώριο επιλεκτικής χρήσης κονδυλίων σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας. Είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η υπερψήφιση του ίδιου νομοσχεδίου από τη Γερουσία, με ψήφους 73 υπέρ και 26 κατά, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μια διακοπή στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Η Γερουσία, πάντως, άρχισε αμέσως τη συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό στη βάση της πρότασης των Δημοκρατικών, που προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια και αύξηση δαπανών κατά 100 δισ. δολάρια σε έργα υποδομής.
Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε επίσης με 221 ψήφους υπέρ και 207 κατά το σχέδιο προϋπολογισμού των Ρεπουμπλικανών που σε περίπτωση εφαρμογής του θα ακύρωνε τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, την οποία προώθησε το 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα, καθώς προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Medicare. Παράλληλα, θα απορρύθμιζε εκ νέου τη Wall Street ανακαλώντας τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το 2008 εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει, επίσης, περικοπές δαπανών κατά 4,6 τρισ. δολάρια έως το 2023, έτος για το οποίο θέτει στόχο τον ισοσκελισμό του αμερικανικού προϋπολογισμού. Καλεί, άλλωστε, τις αρμόδιες αρχές να εκπονήσουν σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο τον περιορισμό των φορολογικών συντελεστών σε δύο, και συγκεκριμένα στο 25% και στο 10%, ενώ περιορίζει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 20%.
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι μειώσεις φόρων που αυτό συνεπάγεται θα συρρικνώσουν τα φορολογικά έσοδα δημιουργώντας την ανάγκη για ανεύρεση κεφαλαίων που θα καλύψουν το κενό. Σύμφωνα, μάλιστα με τους Δημοκρατικούς, θα είναι μαθηματικώς αδύνατον να καλυφθεί χωρίς περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης.