«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι αποτελεσματικό βήμα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης της κρίσης». Αυτό επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz SE, κ. Oliver Bäte, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, αν και παραδοσιακά ο μεγαλύτερος γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος επενδύει στον τραπεζικό κλάδο, διατηρεί στην παρούσα φάση την επιφυλακτικότητά του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το κλίμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Μέτοχος ενός από τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα παγκοσμίως, της Pimco, ο ασφαλιστικός όμιλος της Allianz διατηρεί τη θέση του στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι η Allianz δεν αποτελεί «ευκαιριακό, αλλά στρατηγικό επενδυτή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Bäte, επιβεβαιώνει η κεφαλαιακή ενίσχυση της Allianz Ελλάδος με 134 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «δεν προχωράμε σε νευρικές πρωτοβουλίες και απότομες ενέργειες όταν διαπιστώνουμε προβλήματα σε μια κοινωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τον ίδιο τον στόχο της ανάπτυξης, που είναι και το ζητούμενο σε περιόδους κρίσεων». Τη μακροπρόθεσμη στρατηγική στόχευση του ομίλου επιβεβαιώνει η επενδυτική πολιτική που ακολουθεί, επενδύοντας κεφάλαια κυρίως σε υποδομές, που εξασφαλίζουν με τη σειρά τους την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οπως εξηγεί ο κ. Bäte, «το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, επιβάλλει εξαιρετικά προσεκτικές επενδυτικές επιλογές, αλλά και ικανή διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου». Συνεπής στη σχέση αντιστάθμισης του ρίσκου σε σχέση με την απόδοση, προκειμένου να διασφαλίσει την υψηλή φερεγγυότητα του ομίλου, η Allianz προκρίνει τοποθετήσεις κυρίως σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο real estate, ενώ επιλεκτική πολιτική ακολουθεί για μετοχές, στις οποίες διατηρεί περιορισμένο χαρτοφυλάκιο.
Παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, η μέση απόδοση των επενδύσεων άγγιξε το 2012 το 3,6%, αλλά, όπως εκτιμά ο κ. Bäte, «μια μέση απόδοση κοντά στο 3% θεωρείται ρεαλιστική». Η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον συμπιέζει και τις αποδόσεις των ασφαλιστικών προϊόντων και είναι χαρακτηριστικό ότι η εγγυημένη απόδοση στα αποταμιευτικά προϊόντα στη Γερμανία έχει περιοριστεί στο 1,75%, καθώς γίνεται σαφές ότι το κόστος της εγγύησης είναι πλέον πολύ ακριβό.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Allianz για ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα και τις γενικές ασφαλίσεις σε όλο τον όμιλο), επωφελείς λύσεις για τον ασφαλισμένο είναι αυτές που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία του προϊόντος σε βάθος χρόνου, ενώ εναλλακτικά ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ένα επενδυτικό ασφαλιστικό προϊόν που έχει μηδενικό κόστος εγγύησης και μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις.
Στην Ελλάδα, στρατηγική της Allianz είναι η «έμφαση στα επενδυτικά προϊόντα τύπου unit-linked», τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Bäte, «αποτελούν προσιτή επιλογή, εξασφαλίζοντας αξία για τον πελάτη σε μια περίοδο που το κόστος των εγγυήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό».
Αξιοποιώντας την εμπειρία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως Αργεντινή, Χιλή, Ιρλανδία, Πορτογαλία και χώρες της Βαλτικής, η Allianz θα παρουσιάσει προς τις Αρχές ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα κάθε λύσης για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση ικανοποίησης των ασφαλιστικών αναγκών στη χώρα μας.
Η πρόταση θα βασιστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας με βάση τις διαφορετικές κατηγορίες των εργαζομένων που συνθέτουν το οικονομικό περιβάλλον και στόχο θα έχει την προώθηση αξιόπιστων συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών επιλογών για τους ασφαλισμένους.
Αυξημένα κέρδη στα 9,5 δισ. ευρώ το 2011 για τον όμιλο
Επίτευξη των στόχων του πέτυχε το 2012 ο όμιλος της Allianz SE, καταγράφοντας αύξηση κατά 20,8% της λειτουργικής του κερδοφορίας και οργανικά κέρδη 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,9 δισ. ευρώ το 2011.
Τα συνολικά έσοδα του ομίλου άγγιξαν τα 106,4 δισ. ευρώ έναντι 103,6 δισ. ευρώ το 2011, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,7% σε σχέση με το 2011. Ολοι οι τομείς δραστηριότητας συνεισέφεραν θετικά με διψήφιους ρυθμούς αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας.
Ο κλάδος περιουσίας ωφελήθηκε από τη βελτίωση του αποτελέσματος λόγω των μικρότερων φυσικών καταστροφών.
Ο κλάδος ζωής και υγείας διατήρησε τη δυναμική του, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, ενώ ο κλάδος διαχείρισης περιουσίας κατέγραψε μια από τις καλύτερες χρονιές, συνεισφέροντας το ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών του ομίλου.
Τα κεφάλαια των μετόχων ενισχύθηκαν στα 53,5 δισ. ευρώ από 44,9 δισ. ευρώ το 2011 και ο δείκτης φερεγγυότητας του ομίλου αυξήθηκε στο 197% από 179% το 2011. Για το 2013 η Allianz SE διατηρεί τον στόχο για την κερδοφορία της στα 9,2 δισ. ευρώ, με θετική ή αρνητική απόκλιση 500 εκατ. ευρώ και με την προσδοκία της σταθεροποίησης των αγορών και της αποφυγής μεγάλων φυσικών καταστροφών.