Αχίλλειος πτέρνα του G7 η Ευρωζώνη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα ηγηθούν της ανάκαμψης των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ η Ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μπορεί οι προοπτικές των οικονομιών της Ομάδας των Επτά (G7) επιτέλους να βελτιώνονται, ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς ώστε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι οικονομίες του G7 θ’ αναπτυχθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά μέσον όρο 2,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ενώ το δ΄ τρίμηνο του 2012 είχε καταγραφεί ύφεση 0,5% του ΑΕΠ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών του G7, στο 1,8% του ΑΕΠ. «Στην Ευρώπη, μια ουσιαστική ανάκαμψη πιθανότατα θα έρθει λίγο αργότερα. Εντός της Ευρωζώνης καταγράφεται μια εκ νέου απόκλιση στην ανάπτυξη μεταξύ της Γερμανίας, όπου αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2013, και των υπολοίπων χωρών, όπου η ανάπτυξη θα είναι αργή ή αρνητική», αναφέρεται στην έκθεση. Οπως συμβαίνει συνήθως τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετικά ανομοιογενής. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ότι θ’ ανακάμψει σημαντικά από την ύφεση που γνώρισε το δ΄ τρίμηνο του 2012 και προβλέπεται ότι θ’ αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013 και με ρυθμό 2,6% το β΄ τρίμηνο του έτους. Αντιθέτως, η γαλλική οικονομία προβλέπεται ότι θα βγει από την ύφεση (0,6%) μόνο στο β΄ τρίμηνο του 2013, οπότε και προβλέπεται ότι θ’ αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%. Η ιταλική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί με ρυθμό 1,6% το α΄ τρίμηνο του 2013 και με ρυθμό 1% το β΄ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει και άλλο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ θα έπρεπε να δηλώσει σαφώς τις μεσοπρόθεσμες προθέσεις της.

«Το συμπέρασμα είναι ότι είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι», είπε χθες στο Παρίσι ο Πιερ Πάολο Πάντοαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Βλέπουμε την ανάπτυξη να εδραιώνεται στις ΗΠΑ, βλέπουμε περισσότερη ανάπτυξη στην Ιαπωνία χάρη στα νέα μέτρα και βλέπουμε περισσότερη ανάπτυξη στη Γερμανία», εξήγησε ο κ. Πάντοαν. Την ισχυρότερη ανάπτυξη από τις χώρες του G7 προβλέπεται ότι θα έχουν το 2013 οι ΗΠΑ, με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013 και με 2% το β΄ τρίμηνο.

Οσον αφορά στην Ιαπωνία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι τα νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και την κυβέρνηση αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,2% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013 και κατά 2,2% το β΄ τρίμηνο.

Ο ΟΟΣΑ δεν προβάλλει αντιρρήσεις για τα νέα επιθετικά μέτρα τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας, ωστόσο θεωρεί πως η χρησιμότητα των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ θα μειώνεται όσο περνάει ο καιρός, ενώ θα αυξάνεται το κόστος τους. Επίσης, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι τα τεράστια ποσά που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ορισμένους επενδυτές ν’ αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο, δεδομένης και της αδύναμης κατάστασης στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι περισσότερες οικονομίες. «Παρατηρούμε την ανάληψη σημαντικού ρίσκου σε έναν αριθμό αγορών, εξαιτίας της ύπαρξης μεγάλης ρευστότητας σε αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων», προειδοποίησε χθες ο κ. Πάντοαν, αναφέροντας ειδικότερα την αγορά εταιρικών ομολόγων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT