Το τεράστιο και αυξανόμενο χρέος της Ιαπωνίας δεν είναι βιώσιμο, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ενώπιον του κοινοβουλίου, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη διαχείριση των δημοσιονομικών μπορεί να έχει «πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο» σε όλη την οικονομία. Οπως είπε ο ίδιος, αν και η αγορά κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας κινείται σε σταθερά επίπεδα, το χρέος της χώρας είναι «εξαιρετικά υψηλό» και «αφύσικο». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις του ιαπωνικού Δημοσίου θα ξεπεράσουν φέτος το 245% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται σήμερα στο 8,6% του ΑΕΠ.
Την επόμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι δηλώσεις του Χαρουχίκο Κουρόντα, διοικητή του Τράπεζας της Ιαπωνίας, έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή μιας επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ώστε να ανασύρει την οικονομία από τον χρόνιο αποπληθωρισμό. Τον Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Αμπε ανήγγειλε δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως των 10,3 τρισ. γιεν ή 85 δισ. ευρώ, δρομολογώντας την έκδοση ομολόγων με βασικό αγοραστή την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και τις ιαπωνικές τράπεζες.
Ωστόσο, η υψηλή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της Ιαπωνίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των 20ετών ομολόγων υποχώρησαν χθες στον 1,41%, δηλαδή στο χαμηλό δεκαετίας, καθιστώντας πολύ χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για το υπουργείο Οικονομικών και ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα. Αντιστοίχως, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν χθες έως το 0,510%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2003.
Αναμένεται αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις από τον Απρίλιο, αλλά το πακέτο στήριξης των 5 τρισ. γιεν που προώθησε πρόσφατα ο κ. Αμπε πυροδοτεί ανησυχίες για την εφαρμογή μιας εκτός ελέγχου δημοσιονομικής πολιτικής. Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν λαμβάνει ως δεδομένη την πτωτική πορεία των επιτοκίων στα ομόλογα της χώρας, με τον νυν υπουργό Οικονομικών, Τάρο Ασο, να τονίζει ότι η εμπιστοσύνη στους ιαπωνικούς κρατικούς τίτλους μπορεί να εξανεμιστεί ανά πάσα στιγμή.
Πηγές στην Τράπεζα της Ιαπωνίας αποκαλύπτουν ότι ο κ. Κουρόντα είναι υπέρ της ενοποίησης των προγραμμάτων που ακολουθεί σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων.
Το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο καθιερώθηκε από τον πρώην διοικητή Μασαάκι Σιρακάβα το 2010, επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις ομολόγων με ωρίμανση έως και μία τριετία. Το δεύτερο, το οποίο στοχεύει στην παροχή διατραπεζικής ρευστότητας, αγοράζει ομόλογα μεγαλύτερης ωρίμανσης και έχει καθιερωθεί από το 1966.