H γέννηση νέων δισεκατομμυριούχων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τα τελευταία χρόνια έχει τροφοδοτήσει και την αγορά κατοικίας στις εν λόγω περιοχές, με αποτέλεσμα την ένταξη όλο και περισσότερων νέων πόλεων στον παγκόσμιο χάρτη των υπερπολυτελών και ακριβότερων ακινήτων. Ετσι, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Savills, η Σιγκαπούρη και η Βομβάη στην Ινδία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των εν λόγω κατοικιών «για λίγους», καθώς κατά το διάστημα 2005-2012 η άνοδος ήταν της τάξεως του 231% και 176% αντίστοιχα. Το κόστος για την απόκτηση των εν λόγω κατοικιών ανέρχεται σε 15.000 ευρώ/τ.μ. στη Σιγκαπούρη και σε 8.000 ευρώ/τ.μ. στη Βομβάη.
Σύμφωνα με τη Savills, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σε παγκόσμια βάση, οι αξίες των πολυτελών κατοικιών που απευθύνονται σε ανθρώπους του πλούτου έχουν διπλασιαστεί, ως αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει οι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι επενδύουν συνεχώς στην αγορά κατοικίας. Ετσι, αν και οι τιμές κατέγραψαν μια μικρή υποχώρηση μετά το 2007, η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει, με αποτέλεσμα από το 2009 και μετά οι τιμές να σημειώνουν συνεχείς αυξήσεις, ξεπερνώντας σε άνοδο τις τιμές των υπόλοιπων κατοικιών στις ίδιες πόλεις.
Από τις παραδοσιακές πόλεις που συγκεντρώνουν ανθρώπους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, μόνο το Λονδίνο φαίνεται να έχει «επιβιώσει», καθώς οι τιμές τέτοιων επαύλεων έχουν αυξηθεί κατά 107% από το 2005 μέχρι σήμερα. Στον αντίποδα, η αντίστοιχη άνοδος στη Νέα Υόρκη δεν ξεπερνά το 47%, ενώ στο Τόκιο της Ιαπωνίας τα ακίνητα του είδους πωλούνται μόλις 8% ακριβότερα σήμερα, σε σχέση με το 2005.
Πάντως, στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας παραμένει το Χονγκ Κονγκ, όπου το κόστος ανέρχεται σε 91.000 ευρώ/τ.μ. για τέτοιου είδους υπερπολυτελή ακίνητα. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 113% από το 2005 μέχρι σήμερα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Τόκιο με κόστος 63.500 ευρώ/τ.μ. και στην τρίτη το Λονδίνο με 44.235 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί το Παρίσι με κόστος που προσεγγίζει τις 37.000 ευρώ/τ.μ. Πάντως, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες τέτοιων πολυτελών ακινήτων, κυρίως στην Ασία, αλλά και στο Λονδίνο, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των τιμών, τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ στη Σιγκαπούρη καταγράφηκε μείωση κατά 5% κατά τη διάρκεια του 2012.