Επιστροφή των πιστωτών στο real estate

Επιστροφή των πιστωτών στο real estate

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύστηκαν οι αρνητικές προσδοκίες που έτρεφαν οι περισσότεροι επενδυτές ακινήτων στην Ευρώπη στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πέρυσι θα αφορούσε τη δυνατότητα εύρεσης χρηματοδότησης για την απόκτηση ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο αριθμός των ενεργών πιστωτών στην αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκε κατά 29%. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη 109 πιστωτικά ιδρύματα με πεδίο δράσης την αγορά ακινήτων. Κατά το προηγούμενο 12μηνο, προστέθηκαν 20 νέοι ενεργοί «παίκτες» στην αγορά ακινήτων, εκ των οποίων οι 10 αφορούσαν ιδρύματα που είχαν αποχωρήσει και πλέον πραγματοποιούν την επιστροφή τους.

Βέβαια, οι περισσότεροι από τους πιστωτές εξακολουθούν να εστιάζουν σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας, δηλαδή υψηλής ποιότητας σε μεγάλες πόλεις της δυτικής Ευρώπης ή έστω στις πόλεις όπου έχουν την έδρα τους οι ίδιες οι τράπεζες. Αντίστοιχα, τα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης. Το θετικό στοιχείο όμως είναι ότι ορισμένα εξ αυτών είναι διατεθειμένα να συζητήσουν δανεισμό για απόκτηση ακινήτων σε αγορές που θεωρούνται ότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλο ένα θετικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι κατά το 2013 εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με το 2012, όσον αφορά το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων προς δανεισμό για την απόκτηση ακινήτων. Παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα αφορά αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή