Ικανοποίηση ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις σε Ιρλανδία και Ισπανία

Ικανοποίηση ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις σε Ιρλανδία και Ισπανία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντονισμένες προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις οποίες υλοποιεί η Ισπανία και η Ιρλανδία, συμβαδίζουν με τους συμπεφωνημένους στόχους, παρατηρεί στις ετήσιες αναφορές για τις δύο χώρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δε Ιρλανδία έχει πιθανότητες να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης εντός του έτους, εάν λάβει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές στην εκκαθάριση των προβληματικών της τραπεζών. Η χώρα έχει συμφωνήσει σε ενδελεχή έλεγχο των χαρτοφυλακίων δανείων τους εν όψει των τεστ αντοχής το 2014.

Εντούτοις, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάκαμψη των δύο οικονομιών θα δυσχερανθεί, εάν δεν κατορθώσουν να εκκαθαρίσουν τις προβληματικές τους τράπεζες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αναφορικά δε με τις προοπτικές της ισπανικής και της ιρλανδικής οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός τις χαρακτήρισε δύσκολες. Ειδικότερα, η σημαντικότερη πρόκληση για την Ισπανία έχει να κάνει με την απασχόληση και για την Ιρλανδία με την πλήρη επιστροφή της στις αγορές. Το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλότατη ανεργία του 27% στην Ισπανία, ζητώντας από την κυβέρνηση να δράσει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η οικονομία της χώρας θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης εφέτος, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Οι μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και έχει υπάρξει πρόοδο. Παράλληλα, ο οργανισμός παροτρύνει την κυβέρνηση να δώσει βάρος στην τόνωση της απασχόλησης, ώστε να αντισταθμιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της λιτότητας επί της ανάπτυξης. Μία από τις προτάσεις του έχει να κάνει με το να προτιμάται αλλαγή όρων εργασίας από απευθείας απολύσεις. Επίσης, συνέστησε να περισταλεί το χάσμα ανάμεσα σε όσους έχουν πλήρη απασχόληση και σε εκείνους με μερική, απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμβάλουν στο να εξέλθει η Ισπανία από την ύφεση. Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός επισήμανε πως ο ρόλος της Ισπανίας στην πολυσυζητημένη τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης είναι κομβικός.

Ιρλανδία

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας το ΔΝΤ ενέκρινε τη δέκατη δόση του προγράμματος διάσωσης, η οποία ανήλθε σε 1,27 δισ. δολάρια, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται εντός των στόχων. Η οικονομία της, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έχει αναπτυχθεί την τελευταία διετία. Το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξή της το 2013 και το 2014 στο 1,1% και 2,2% αντίστοιχα. Επίσης, η Ιρλανδία έχει προσεγγίσει τον στόχο της για ανάκτηση της πρόσβασής της στις αγορές με την τελευταία δημοπρασία 10ετών ομολόγων του Μαρτίου να της αποφέρει 5 δισ.ευρώ. Ωστόσο, το Δουβλίνο δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως την υγεία του τραπεζικού τους συστήματος, κάτι το οποίο θα διευκολυνόταν με την πλήρη τραπεζική ένωση.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα τη Δευτέρα, για να προετοιμάσει τον επόμενο έλεγχο, ο οποίος θα αρχίσει στις 15 Ιουλίου. Η Πορτογαλία δεσμεύθηκε ότι έως τα μέσα Ιουλίου με τη λήξη του κοινοβουλευτικού έτους θα προωθήσει νέα μέτρα με διαρκή μείωση του δημοσίου τομέα έως και κατά 30.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και με αύξηση ωρών εργασίας από τις 35 στις 40 ώρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT