Ο Μπεν Μπερνάνκι μόλις έριξε ένα μεγάλο κουβά άμμο στον αξίας 5,5 τρισ. δολαρίων ετησίως επενδυτικό μύλο της Ασίας. Αναμενόμενη είναι πλέον η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή ανά την υφήλιο.
Η απόφαση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει μέσα στο 2013 τους ρυθμούς με τους οποίους τυπώνει χρήμα και να σταματήσει αυτήν την πρακτική από τα μέσα του 2014 θα σημάνει την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων του δολαρίου στις ΗΠΑ. Η δυνατότητα άντλησης μεγαλύτερων αποδόσεων στην πατρίδα του δολαρίου θα μειώσει τις εκροές κεφαλαίων προς την Ασία, όπου επίσης θα ακολουθήσει σύντομα άνοδος των επιτοκίων. Το γεγονός θα αποτελέσει πλήγμα για τις ασιατικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις κυβερνήσεις, που έξι από τα τελευταία δέκα χρόνια χαίρουν αρνητικών επιτοκίων δανεισμού προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό.
Με τους καταθέτες στην ουσία να πληρώνουν τους δανειολήπτες, οι ρυθμοί αύξησης των επενδύσεων στην Ασία πενταπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής επενδύθηκε το 2012 ρευστότητα αξίας 5,5 τρισ. δολαρίων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ επένδυσε μεν ένα αντίστοιχο ποσόν, αλλά σε διάρκεια τριετίας.
Στην Ασία, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό και αυτό καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες τις οικονομίες που υποδέχθηκαν αυτά τα κεφάλαια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο δανεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκε πέρυσι στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της ασιατικής κρίσης χρέους, το 1997.
Η άνθηση της οικονομίας της περιοχής αρχίζει ήδη να χάνει κάτι από τη λάμψη της. Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8%, στο μικρότερο ποσοστό της τελευταίας δωδεκαετίας. Εξαιρουμένης της Κίνας, όπου υλοποιήθηκε πέρυσι το 72% από το σύνολο των επενδύσεων στην Ασία, στην υπόλοιπη περιοχή καταγράφηκε συρρίκνωση των κεφαλαιακών δαπανών. Σε ένα μεγάλο ποσοστό το γεγονός οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων. Τα πραγματικά επιτόκια στην Ασία αυξήθηκαν το 2012 στο 2,2% από μείον 1,5% το 2011. Το κόστος του χρήματος εκτοξεύθηκε για τις ασιατικές επιχειρήσεις, διότι οι τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους άρχισαν να υποχωρούν. Αυτό οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, απ όπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα τιμολόγησης των προϊόντων που προέρχονται από την Ασία. Αν και τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν στο ένα πέμπτο περίπου από τα επίπεδα όπου είχαν εκτοξευθεί μετάπό το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, η αύξησή τους δεν παύει να δημιουργεί ανησυχία.
Σε πρώτη φάση, οι ασιατικές χώρες θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν την απόσυρση κεφαλαίων. Αλλωστε, με εξαίρεση την Ινδία και την Ινδονησία, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής έχουν ικανές καταθέσεις για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Το θέμα είναι ότι οι εκεί εθνικές ηγεσίες δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να διατηρήσουν χαμηλά τα πραγματικά επιτόκια. Διότι, αν οι εκεί κεντρικές τράπεζες κάνουν το λάθος να αυξήσουν τα επιτόκιά τους, ώστε να συγκρατήσουν τις εκροές κεφαλαίων, θα έχουν ρίξει και οι ίδιες ακόμη ένα κουβά άμμο στον μύλο των επενδύσεων