Οι αναδυόμενες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις

Οι αναδυόμενες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναπτυσσόμενες χώρες από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία αποφάσισαν να περιφρουρήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα που φθάνουν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,9 τρισ. δολαρίων. Προκειμένου να αναχαιτίσουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχουν γνωρίσει τα νομίσματά τους τα τελευταία πέντε χρόνια, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων και περιορισμούς στις εισαγωγές.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των 12 μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών, εξαιρουμένης της Κίνας και των χωρών των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, έχουν υποχωρήσει κατά 1,6% το 2013. Τα 20 από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, στα οποία γίνονται περισσότερες συναλλαγές, έχουν αποδυναμωθεί κατά 8% μέσα στο 2013, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες εκροές κεφαλαίων εξαιτίας της προοπτικής να περιορίσει η Federal Reserve τις αγορές ομολόγων.

Αφού πρώτα τετραπλασίασαν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, οι αναπτυσσόμενες χώρες προστατεύουν τα αποθέματά τους, καθώς τα εμπορικά και δημοσιονομικά τους ελλείμματα τις καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτες σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. Τον περασμένο μήνα, η Βραζιλία και η Ινδονησία προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων για να ενισχύσουν το ρεάλ και τη ρουπία, ενώ η Ινδία αυξάνει τα επιτόκια στις κεφαλαιαγορές για να στηρίξει τη δική της ρουπία. Τον περασμένο μήνα, αναλυτές της Morgan Stanley χαρακτήρισαν «πέντε εύθραυστα νομίσματα», το ραντ της Νότιας Αφρικής, το ρεάλ, τη ρουπία Ινδονησίας και τη ρουπία Ινδίας, καθώς και την τουρκική λίρα ακριβώς επειδή εξαρτώνται από τα ξένα κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες των χωρών τους. Τα νομίσματα αυτά σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ομολόγων τους, χάνοντας το 19% της αξίας τους μέσα στο έτος.

Μέσα στον Αύγουστο η ρουπία Ινδίας υποχώρησε κατά 8,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992 και την πλέον ραγδαία μεταξύ των 78 μεγάλων νομισμάτων. Η τουρκική λίρα έπεσε κατά 5,1%, το ραντ Νότιας Αφρικής κατά 4,1%, το ρεάλ Βραζιλίας κατά 4,6% και η ρουπία Ινδονησίας κατά 5,9%. Στις 28 Αυγούστου, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των 12 αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης των Ρωσίας, Ταϊβάν, Νότιας Αφρικής, Νότιας Κορέας, Βραζιλίας και Ινδίας είχαν περιορισθεί σε 2,9 τρισ. δολάρια από τα 2,95 τρισ. στα οποία ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο η εκτίναξή τους στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2,97 τρισ. δολαρίων. Η Κίνα κατέχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι τους πρώτους τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα συνολικά των χωρών αυτών σημείωσαν πτώση 11%, καθώς το ρεάλ έκανε βουτιά 29% και η ρουπία Ινδίας 12%. Τα διαθέσιμα της Ινδίας υποχώρησαν κατά 16% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η Βραζιλία δαπάνησε περισσότερα από 14 δισ. δολ. από τα διαθέσιμά της στο εξάμηνο μετά τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή