«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις αναδυόμενες

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις αναδυόμενες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ πως η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών αποβαίνει εις βάρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, το ΔΝΤ επισημαίνει πως βλέπει τις ΗΠΑ να ηγούνται της ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται εξαιτίας της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve. Συνιστά, έτσι, εγρήγορση στους ιθύνοντες ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους μιας «άτακτης προσαρμογής» ενώ καλεί τις χώρες με πλεονάσματα, την Κίνα και τη Γερμανία, να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και τις χώρες με ελλείμματα, όπως εκείνες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και τη Βρετανία, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, εκτιμά πως θα συνεχισθεί η ανάκαμψή της το τρίτο τρίμηνο και τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία της τραπεζικής ένωσης και να αυξηθεί η προσφορά πίστωσης και η εξυγίανση των τραπεζών.

Σε έγγραφο εργασίας, που προορίζεται για τη Σύνοδο του G20 και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ ζητεί τη λήψη ισχυρότερων μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και προειδοποιεί πως ορισμένοι από αυτούς έχουν ενταθεί. Τονίζει, επίσης, πως αναθεωρεί προς τα κάτω τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, για τις οποίες επισημαίνει πως είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου συνιστά στους ιθύνοντες να έχουν προετοιμασθεί δεόντως για να αντιμετωπίσουν μια αυξημένη οικονομική αστάθεια. Υπογραμμίζει πως είναι πιθανόν να αρχίσει η Fed να περιορίζει τις αγορές ομολόγων άμεσα και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μιας «παρατεταμένης περιόδου χαμηλών ρυθμών παγκόσμιας ανάπτυξης». Παράλληλα συνιστά στους αρμόδιους «να αφήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες να προσαρμοσθούν στις αλλαγές θεμελιωδών μεγεθών».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ευρωζώνη, ανακάμπτουν, γι’ αυτό και εκτιμά πως θα επιταχυνθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 χάρη στις αναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στον πλούσιο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή