Κέρδη 10 δισ. δολ. έφεραν στην Apple οι πωλήσεις εφαρμογών

Κέρδη 10 δισ. δολ. έφεραν στην Apple οι πωλήσεις εφαρμογών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δημοφιλείς ως δώρα ή ως απλές αγοραστικές επιλογές αποδείχθηκαν οι ποικίλες εφαρμογές (Αpp) της Apple, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συσκευές της iPhone, iPad και iPod Touch. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο οι πελάτες της δαπάνησαν συνολικά 1 δισ. δολάρια για τις προαναφερθείσες εφαρμογές, ενώ συνολικά για το 2013 το αντίστοιχο ποσόν ανήλθε σε 10 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο, πάντως, οι χρήστες «κατέβασαν» σχεδόν 3 δισεκατομμύρια εφαρμογές, ποσότητα-ρεκόρ σε μηνιαία βάση. Οπως ανέφερε και η ίδια η Apple, όσες εταιρείες ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα iOS και τις συναφείς εφαρμογές έχουν αποκομίσει περισσότερα απο 15 δισ. δολάρια, από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το iOS στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple τον Ιούλιο του 2008.

Η χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού ηλεκτρονικού κολοσσού διαφοροποιείται αρκετά από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου του 2013, όταν αποκάλυψε ότι το 2012 οι χρήστες του λειτουργικού της συστήματος iOS είχαν «κατεβάσει» σχεδόν 20 δισεκατομμύρια εφαρμογές. Εντούτοις, τότε η εταιρεία δεν είχε προσφέρει στοιχεία για τις αντίστοιχες δαπάνες που είχαν κάνει οι καταναλωτές ώστε να αποκτήσουν τις εφαρμογές αυτές. Είχε, όμως, αναφέρει ότι στα τέλη του 2012 οι εταιρείες ανάπτυξης του λειτουργικού της προγράμματος έλαβαν σε αμοιβές 7 δισ. δολάρια. Συγκρίνοντας τώρα τα στοιχεία ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Guardian, φαίνεται ότι στη διάρκεια του 2013 η Apple εισήγαγε περισσότερες από 225.000 εφαρμογές, όπερ σημαίνει ότι συνολικά ο κατάλογος εφαρμογών υπερβαίνει πλέον το 1 εκατ. από τις 775.000 στα τέλη του 2012. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών από την Apple δεν συνιστούν έκπληξη. Το ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα Android της Google διατηρεί αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα έξυπνα τηλέφωνα και περιορίζει το μερίδιο του iPad στην αγορά ταμπλετών. Αλλά η Google δεν ανακοινώνει τα ανάλογα στοιχεία, ώστε να δελεάζονται οι εταιρείες δημιουργίας εφαρμογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Disitmo, κατά την τρέχουσα χρονιά το χάσμα στα έσοδα μεταξύ του «καταστήματος εφαρμογών» App Store της Apple και του Google Play Store θα σμικρυνθεί. Αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι σε μία συνηθισμένη ημέρα του περυσινού Νοεμβρίου τα παγκόσμια έσοδα από τις 200 δημοφιλέστερες εφαρμογές της Apple είχαν υπερβεί τα 18 εκατ. δολάρια, όταν η Google είχε αντίστοιχα 12 εκατ. δολάρια.

Το 2012 συγκριτικά η Apple είχε έσοδα 15 εκατ. δολάρια και η Google περί τα 3,5 εκατ. δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως το οικονομικό έτος 2012-2013, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, η Apple είχε πωλήσεις 170,9 δισ. δολ., σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Τα καθαρά της κέρδη ήταν κατά τι υψηλότερα των 35 δισ. δολ. έναντι των 41,7 δισ. δολαρίων το 2012. Το 2013 πωλήθηκαν 16,34 εκατ. Mac, 26,4 εκατ. iPod, 150 εκατ. iPhone (δηλαδή, 25 εκατ. περισσότερα από το 2012) και 71 εκατομμύρια iPad.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή