Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια την Πέμπτη

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια την Πέμπτη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να υποχωρεί τον Δεκέμβριο περαιτέρω, στο 0,8% από το 0,9% του Νοεμβρίου, παραμένοντας επίμονα σε επίπεδα σαφώς κάτω του στόχου του 2%, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Επισημαίνουν, έτσι, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τη μείζονα πρόκληση της αποτροπής του και την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης. Για την αυριανή συνάντηση δεν προβλέπουν, πάντως, προοπτική μείωσης των επιτοκίων κάτω από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25% στα οποία τα μείωσε τον Νοέμβριο. Η είδηση, πάντως, της νέας υποχώρησης του πληθωρισμού ώθησε ανοδικά το ευρώ που ενισχύθηκε στο 1,3646 δολάρια από τα προηγούμενα επίπεδα του 1,3618 δολ. καθώς επικράτησε η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.

Η νέα υποχώρηση του δείκτη -αρχική εκτίμηση της Eurostat που θα δώσει τελικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο στις 16 Ιανουαρίου- καταγράφει πλέον την παραμονή του σε επίπεδα κάτω του στόχου επί 11 συναπτούς μήνες, ενώ τον επαναφέρει κοντά στα χαμηλά τετραετίας που σημείωσε τον Οκτώβριο όταν διολίσθησε στο 0,7%. «Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να ησυχάσει σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ιδιαιτέρως για τις χώρες της περιφέρειας», υπογραμμίζει ο Πίτερ Βάντεν Χούτε, οικονομολόγος της ING Bank NV, που ωστόσο εκτιμά ότι «προς το παρόν η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αλλά δεν θα χρειαστεί να γίνουν πολλά για να κινητοποιηθεί». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν οι προβλέψεις αναλυτών της Goldman Sachs, καθώς εκτιμούν πως η τράπεζα θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ ενώ θα επιδιώξει να εκτιμήσει τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του χρήματος και τον αντίκτυπο που έχει στη συμπεριφορά των τραπεζών ο έλεγχος ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών.

Σύμφωνα, πάντα, με την Goldman Sachs, οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι θα έχουν και πάλι τόνο υπέρ της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής με την επωδό ότι η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει», αλλά θα είναι αμφίσημες σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγος της IHS, πιθανολογεί πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες εντός των προσεχών μηνών, που ενδέχεται «να έχουν σχεδιασθεί ειδικά για να τονώσει τον δανεισμό των τραπεζών». Στο ίδιο συμπέρασμα κατατείνουν και οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών της Berenberg, που προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αναζητεί τρόπους για να τονώσει τον δανεισμό των τραπεζών και θεωρούν πιθανή εξέλιξη έναν νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι ίδιοι θεωρούν βέβαιο πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τους τόνους υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της για τη μελλοντική της πολιτική, αλλά εκτιμούν πως δεν θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Εκτιμούν, άλλωστε, ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα ή και θα μειωθούν σε χαμηλότερα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί στις 28 Δεκεμβρίου συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως δεν βλέπει «άμεση ανάγκη για να δράσει» η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων. Στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε πως «η κρίση δεν έχει λήξει αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια», ενώ τόνισε πως δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή