Επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας χθες στις αγορές

Επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας χθες στις αγορές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική ήταν η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές κρατικών ομολόγων ύστερα από το τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, με τη ζήτηση να είναι τετραπλάσια της προσφοράς στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Θετική ήταν, παράλληλα, η επίδραση στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που έχουν βρεθεί εγκλωβισμένα στην κρίση χρέους, με το κόστος δανεισμού τους να οδηγείται χθες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι εντολές αγοράς για το νέο ομόλογο της Ιρλανδίας εκτοξεύθηκαν στα 14 δισ. ευρώ αντί του μεγέθους της έκδοσης των 3,75 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,5%. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ιρλανδική έκδοση δεν σηματοδοτεί μόνο την επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και την υπαναχώρηση της τριετούς κρίσης χρέους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Νέες εκδόσεις

Ετσι εξασφαλίζονται οι καλύτερες προϋποθέσεις για επόμενες εκδόσεις χρέους του ιρλανδικού Δημοσίου, μειώνοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί εκ νέου η ιρλανδική κυβέρνηση στήριξη από τους πιστωτές της. Φαίνεται, λοιπόν, να έχει ανακτήσει η οικονομία την αξιοπιστία της στους κύκλους των επενδυτών, γεγονός που σημαίνει ότι πληροί τις προδιαγραφές για να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές. H ιρλανδική υπηρεσία διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΝΤΜΑ), αν και έχει καλύψει τις δανειοδοτικές ανάγκες της οικονομίας μέχρι το 2015, έχει δρομολογήσει εκδόσεις από έξι με δέκα δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, διότι επιθυμεί να επανέλθει σε «φυσιολογικούς ρυθμούς» και να θωρακιστεί η οικονομία από αναπάντεχες εξελίξεις.

Η NTMA ανακοίνωσε ότι πάνω από 400 διαχειριστές κεφαλαίων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χθεσινή έκδοση, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ελλείψει επαρκούς προσφοράς, οι επενδυτές στράφηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων των υπόλοιπων οικονομιών που δυσκολεύονται να τιθασέψουν τους προϋπολογισμούς τους. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 8%, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, την άνοιξη του 2010. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Πορτογαλίας μειώθηκαν στο 5,4% από το 5,8% αρχές Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 3,882% από το 4% που καταγράφηκε τέλη Δεκεμβρίου, ενώ αυτές των 10ετών ισπανικών ομολόγων κυμάνθηκαν χθες στο 3,8% από το 3,9% μία ημέρα πριν. Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχουν υποχωρήσει από το 12,33% το 2011 στο 3,281% χθες.

Ετσι, επισημοποιείται η απαλλαγή της Ιρλανδίας από την τριετή εποπτεία της τρόικας στο πλαίσιο ενός αυστηρού δανειοδοτικού προγράμματος 85 δισ. ευρώ που εμπεριείχε μέτρα λιτότητας δεκάδων δισ. ευρώ, κυρίως σε περικοπές κρατικών δαπανών. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, η οικονομία εξήλθε από την κρίση με επιτυχία. Υπολογίζεται ότι από το 2008, όταν έσκασε η «φούσκα» στην ιρλανδική αγορά ακινήτων, εξανεμίστηκε το 18% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Η υψηλή ζήτηση για τα ιρλανδικά ομόλογα πυροδοτείται από θετικές προβλέψεις για την οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% μέχρι τα τέλη του 2014, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 12,5% από το ιστορικό υψηλό του 15,1% που είχε σημειωθεί το 2012.

Η κυβέρνηση είχε ήδη αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ το 2013 από τις αγορές, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, που έληξε στα μέσα Δεκεμβρίου. Πέρυσι τον Ιανουάριο η Ιρλανδία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Τον Μάρτιο δανείστηκε 5 δισ. ευρώ από τις αγορές με την πώληση 10ετούς ομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή