Η Ελβετία έχασε 9 δισ. φράγκα λόγω χρυσού

Η Ελβετία έχασε 9 δισ. φράγκα λόγω χρυσού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεαματική αν όχι ιλιγγιώδης πτώση κατά 30% που σημείωσε η τιμή του χρυσού το περασμένο έτος, υποχωρώντας στα 1.204 δολάρια η ουγγιά και καταγράφοντας το πρώτο έτος πτώσης από το 2001, είναι η αιτία που η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν θα δώσει φέτος μέρισμα στην κυβέρνηση της χώρας και στις περιφερειακές αρχές των 26 ελβετικών καντονιών. Οπως ανακοίνωσε η SNB, η αξία των αποθεμάτων της σε χρυσό έχει μειωθεί κατά 15 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ είχε κέρδη μόνον 3 δισ. ελβετικά φράγκα από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και έκτακτα έσοδα άλλων τριών δισ. ελβετικών φράγκων. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειώσει ζημίες ύψους 9 δισ. ελβετικών φράγκων για το 2013, με αποτέλεσμα να μη δώσει μερίσματα για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1991. Η εξέλιξη συνεπάγεται κάποιες «τρύπες» στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είχε υπολογίσει να λάβει μέρισμα ύψους 333 εκατ. ελβετικών φράγκων, περίπου το 0,5% των εσόδων της που εκτιμώνται σε 66 δισ. ελβετικά φράγκα. Ενδέχεται, άλλωστε, να συνεπάγεται ελλείμματα και στους προϋπολογισμούς των καντονιών.

Η ραγδαία πτώση του πολύτιμου μετάλλου στη διάρκεια του 2013 έδωσε τέλος σε μια φρενήρη άνοδο που διήρκεσε επί 12 συναπτά έτη. Η πτώση του οφείλεται στις μαζικές πωλήσεις χρυσού και επενδυτικών προϊόντων με βάση τον χρυσό, στις οποίες προχώρησαν οι επενδυτές το 2013 εν αναμονή της μείωσης των αγορών ομολόγων από τη Federal Reserve αλλά και εν τω μέσω μιας σημαντικής ανόδου μετοχών και άλλων τίτλων.

Εχει, άλλωστε, προκαλέσει παρεμφερείς ζημίες σε μια σειρά θεσμικών επενδυτών, κεντρικών τραπεζών και hedge funds.

Το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης στην Ελβετία, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεούται πλέον να διατηρεί τουλάχιστον το 20% των διαθεσίμων της σε χρυσό. Ο λόγος είναι η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών που διεξήγαγε ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός με αυτό το αίτημα το οποίο κατόρθωσε τελικά να επιβάλει. Ετσι η Τράπεζα της Ελβετίας δεν μπορεί να πουλήσει τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει, ενώ υποχρεούται να τα διατηρεί όλα στο εσωτερικό της χώρας αν και επιμένει πως έτσι περιορίζονται τα περιθώριά της στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή