Εκτίναξη τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λόγω ψύχους

Εκτίναξη τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λόγω ψύχους

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 20 φορές περισσότερο πλήρωσαν το φυσικό αέριο οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας και των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ σε σύγκριση με τις τιμές στις πολιτείες του Τέξας και της Λουιζιάνα, των οποίων οι δεξαμενές και τα συστήματα είναι επαρκώς εφοδιασμένα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σφοδρή αρκτική κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την υπερδύναμη, με αποτέλεσμα να φέρει στην επιφάνεια την ανεπάρκεια στα συστήματα των αγωγών φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνει το Reuters, οι ανεπάρκειες στα συστήματα αγωγών είχαν ως συνέπεια να σημειωθούν ελλείψεις σε ορισμένες πολιτείες, μολονότι έχει προηγηθεί σχεδόν μία δεκαετία εκρηκτικής αύξησης της άντλησης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις κατατείνουν, άλλωστε, στο συμπέρασμα πως η κατάσταση αυτή ενδέχεται να συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς κατέστη σαφές πως τα συστήματα αγωγών σε ορισμένες από τις πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν εκσυγχρονισθεί δεόντως, ώστε να έχουν μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα που να τα προσαρμόζει στην τεράστια παραγωγή φυσικού αερίου των περασμένων 10 ετών. Στο μεταξύ, επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής, με το σχιστολιθικό πέτρωμα Μαρσέλους στην Πενσιλβάνια να παράγει σήμερα ποσότητες σχεδόν επταπλάσιες από εκείνες του 2010, που είναι ικανές να καλύψουν περίπου το 18% της συνολικής προσφοράς αερίου στις ΗΠΑ.

Εκτιμάται μάλιστα πως, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η παραγωγική δυνατότητα του εν λόγω πετρώματος θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 60%. Το ήμισυ της αύξησης θα κατευθύνεται προς τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες, όμως, παρουσιάζονται οι μεγάλες ελλείψεις στα συστήματα αγωγών. Εκτιμάται κατά συνέπεια ότι οι ποσότητες που θα φθάνουν σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είναι τελικά πολύ μικρότερες. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξύ για τις έξι πολιτείες της Νέας Αγγλίας που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα και να στραφούν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, από το οποίο, άλλωστε, ηλεκτροδοτείται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή