Τέλος στην αγορά ομολόγων από Fed το 2014 βλέπουν οι οικονομολόγοι

Τέλος στην αγορά ομολόγων από Fed το 2014 βλέπουν οι οικονομολόγοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την πλήρη κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός του 2014 φαίνεται πως προσανατολίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Αυτό προδίδουν οι δηλώσεις δύο στελεχών της και το ίδιο προβλέπουν στην πλειονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές. Το πιθανότερο σενάριο είναι μια σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση της Τράπεζας μετά την πρώτη που αποφασίσθηκε τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τους προέδρους της Fed στο Σαν Φρανσίσκο και στη Βοστώνη, Τζον Γουίλιαμς και Ερικ Ρόζενγκριν αντιστοίχως, καθώς τα δύο στελέχη τοποθετήθηκαν δημοσίως υπέρ της σταδιακής εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μειώσεις των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις επόμενες συναντήσεις της Fed. Τόνισαν, άλλωστε, και οι δύο πως μια τέτοια εξέλιξη είναι η πιθανότερη. Ο Τζον Γουίλιαμς μάλιστα επικαλέστηκε την πρόβλεψή του πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 3% μέσα στην επόμενη διετία και υπογράμμισε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ενδιαφερθεί ουσιαστικά για «τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες» και όχι για το χρονοδιάγραμμα μείωσης και τις ημερομηνίες. Δήλωσε, άλλωστε, αισιόδοξος πως έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το έτος που αρχίζει.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Ρόζενγκριν, έχει ιδιαίτερο βάρος η τοποθέτησή του υπέρ της εξόδου από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς υπήρξε ο μοναδικός που διαφώνησε με την πρώτη μείωση των αγορών ομολόγων η οποία αποφασίσθηκε τον περασμένο μήνα. Το σκεπτικό που επικαλέσθηκε τον Δεκέμβριο ήταν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες έπρεπε να επιδείξουν περισσότερη υπομονή. Σε συνέντευξη, όμως, που παραχώρησε στο Ρόιτερς μετά την ομιλία του τόνισε πως μια μείωση των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια τη φορά συνάδει με την άποψή του ότι η έξοδος πρέπει να γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα δε με τον Τζέιμς Γκλάσμαν, οικονομικό αναλυτή της J.P. Morgan Chase, οι χρηματαγορές φαίνεται πως τώρα προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η πορεία μείωσης των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια τη φορά.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του 60% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το CNNMoney μεταξύ στρατηγικών αναλυτών επενδύσεων και διαχειριστών κεφαλαίων, που προεξοφλούν τελική λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2014. Ο Μπράιαν Τζάκομπσεν, αναλυτής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo, εκτιμά πως η Fed θα μειώνει διαρκώς τις αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. ανά συνάντηση μέχρις ότου το πρόγραμμα περιορισθεί στα 25 δισ. δολάρια τον μήνα το φθινόπωρο, οπότε και θα ανακοινώσει ένα μεγάλο «φτάνει» και θα δώσει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση. Προεξοφλεί, πάντως, πως η στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι προβλέψιμη και σαφής και την άποψή του συμμερίζονται οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς δεν προβλέπουν αλλαγές στην επικοινωνιακή στρατηγική της Fed μετά την ανάληψη του προεδρικού της θώκου από την Τζάνετ Γέλεν την 1η Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή