Νέες «φούσκες» στην οικονομία φοβάται ο Σόιμπλε

Νέες «φούσκες» στην οικονομία φοβάται ο Σόιμπλε

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικομπ Λιου, στο Βερολίνο. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τα επίπεδα ρευστότητας για να μη δημιουργηθούν νέες φούσκες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μια τοποθέτηση που ερμηνεύτηκε ως μνεία στην επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει αρχίσει να την περιορίζει.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Λιου έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου με θετικές παρατηρήσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, αν και τόνισε εκ νέου πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων στη χώρα. «Πιστεύω ότι έχουν γίνει αρκετά εποικοδομητικά βήματα για να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους», είπε ο κ. Λιου λίγο πριν από την αποχώρησή του από το Βερολίνο για να μεταβεί στη Λισσαβώνα. «Εχουμε ξεκαθαρίσει πως θεωρούμε θετική την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων για τη γερμανική οικονομία» προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την υιοθέτηση κατώτατου μισθού και τη δρομολόγηση έργων υποδομής.

Η αύξηση της ζήτησης στη Γερμανία και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία για τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η Γερμανία δεν έχει βοηθήσει την ανάκαμψη στις υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, διότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει πεισματικά υποτονική λόγω της ανεπαίσθητης αύξησης στους μισθούς. Παράλληλα, η χρόνια εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές δημιουργεί ανισορροπίες έτσι όπως απεικονίζονται από τα συνεχή πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο κ. Σόιμπλε απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι ένα έλλειμμα στη Γερμανία δεν θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία. Τόνισε δε πως «εντός Ευρωζώνης δεν υπάρχει γερμανικό πλεόνασμα, οπότε συνεισφέρουμε σε συνολική βάση».

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία επιβεβαιώνουν το χάσμα που χωρίζει τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου με τη Γερμανία. Από τη μια πλευρά, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανεργίας παραμένει αμετάβλητος στο 12,1% τον Νοέμβριο για όγδοο συναπτό μήνα. Αναλυτικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων εντοπίζεται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισε η Γερμανία και η Αυστρία.

Από την άλλη πλευρά, το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία προσέγγισε νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο, φθάνοντας τα 17,8 δισ. ευρώ από τα 16,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, παράλληλα, διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα 21,6 δισ. ευρώ από τα 18,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Συν τοις άλλοις, καταγράφηκε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών. Οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,1% από τον Οκτώβριο.

Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια άνιση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα δυσχεράνει την αποκατάσταση της δραστηριότητας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πέρυσι το φθινόπωρο ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου. Στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έγινε εκτενής αναφορά στην αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και την εξάρτηση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη στις εξαγωγές.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, την Τρίτη στο Παρίσι, ο κ. Λιου ενθάρρυνε, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών με ενεργό ρόλο των κυβερνήσεων και περισσότερα κεφάλαια από αυτά που προβλέπονται για το νεοσύστατο ταμείο διάσωσης, μια προοπτική που απεύχεται η Γερμανία. Σήμερα ολοκληρώνεται η περιοδεία του κ. Λιου με την επίσκεψή του στη Λισσαβώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή