Νέο ρεκόρ σε πωλήσεις αυτοκινήτων η Κίνα

Νέο ρεκόρ σε πωλήσεις αυτοκινήτων η Κίνα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία οι πωλήσεις αυτοκινήτων υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια οχήματα ετησίως είναι πλέον η Κίνα. Η χώρα, όμως, δεν παύει να πληρώνει βαρύ το τίμημα της αύξησης του βιοτικού επιπέδου με τη σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κινεζική Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM), το περασμένο έτος συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων επιβατηγών οχημάτων, λεωφορείων και εμπορικών φορτηγών, σημείωσαν αύξηση 13,9% φθάνοντας στα 21,90 εκατ. οχήματα, ενώ μόλις τον Δεκέμβριο η αύξηση ήταν 17,9%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα επιβατηγά αυτοκίνητα, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 16% φθάνοντας στα 17,93 εκατ. οχήματα. Η αύξηση υπερέβη τις εκτιμήσεις της CAAM, που μιλούσε για ετήσια αύξηση 7%, ενώ παράλληλα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτων στον κόσμο μετά δύο έτη στασιμότητας.

Η εξέλιξη οφείλεται μερικώς στην ανάκαμψη των πωλήσεων ιαπωνικών αυτοκινήτων, που είχαν σημειώσει πτώση το 2012 όταν είχαν επικρατήσει αντιιαπωνικά αισθήματα στην Κίνα εξαιτίας εδαφικών διενέξεων ανάμεσα στις δύο ασιατικές χώρες.

Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων είχε επιβραδυνθεί το 2011 και το 2012, στο 2,5% και το 4,3% αντιστοίχως, ύστερα από μία δεκαετία ραγδαίας αύξησης, της τάξεως του 30% και του 40% ετησίως. Την ίδια στιγμή, πάντως, εντείνονται οι πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα επίπεδα της οποίας είναι τόσο υψηλά ώστε συχνά οι Αρχές προειδοποιούν παιδιά και ηλικιωμένους να παραμείνουν στις κατοικίες τους. Παράλληλα η κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει ανέλθει σε απελπιστικά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή