Η Πορτογαλία επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές

Η Πορτογαλία επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Πορτογαλία, ενισχύοντας την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στα μέσα του 2014. Η Λισσαβώνα άντλησε 3,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%, ενώ η ζήτηση ήταν τριπλάσια, προσεγγίζοντας τα 11 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνεται από τους Financial Times. Ετσι, η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει σχεδόν το ένα τρίτο των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2014, οι οποίες ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, μπορεί να σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές χωρίς να είναι εξαρτημένη από δάνεια της τρόικας. Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίζ Αρμπουκέρκι, επιβεβαίωσε πως η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή.

Ισπανικά ομόλογα

Παράλληλα, η Ισπανία ολοκλήρωσε δημοπρασία πενταετών ομολόγων, αντλώντας 3,53 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,38%, ένα ιστορικό χαμηλό για τους αντίστοιχους τίτλους που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα. Η ζήτηση ήταν 1,8 φορές υψηλότερη από την προσφορά. Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ναδίρ του 0,953% και 2,213%, αντίστοιχα.

Προ ολίγων ημερών, δε, η Ιρλανδία πέτυχε μια θριαμβευτική επάνοδο στις αγορές, αφού το Δουβλίνο είχε εκπληρώσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις του από τα μέσα Δεκεμβρίου το 2013. Μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ιρλανδία την Τρίτη έχει επικρατήσει θετικό κλίμα στις αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, καθώς φαίνεται ότι οι πιέσεις που δέχονταν τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη αρχίζουν να εξομαλύνονται έπειτα από μια τριετία κρίσης. Μερίδα οικονομικών αναλυτών, ωστόσο, υποψιάζεται ότι η Πορτογαλία ίσως χρειαστεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Αντίθετα, η Ιρλανδία φαίνεται πως έχει καλύψει όλες τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015.

Στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κινήθηκαν στο 5,35% και των 5ετών τίτλων στο 4,05%. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων κινήθηκαν στο 3,8%, των ιταλικών στο 3,9%, των ιρλανδικών στο 3,2% και των ελληνικών στο 7,8%. Στη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση της Πορτογαλίας συμμετείχαν 280 λογαριασμοί. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τη Βρετανία, καλύπτοντας το 38,3% της προσφοράς. Ο υπόλοιπος όγκος συναλλαγών κατανεμήθηκε ανάμεσα στη Σκανδιναβία, τη Γερμανία μαζί με την Ελβετία και την Αυστρία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Συνολικά, το 88% των επενδυτών προέρχονταν από το εξωτερικό. Ακόμη μία θετική εξέλιξη έλαβε χώρα χθες στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση της ασφαλιστικής μονάδας της κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos στον κινεζικό όμιλο Fosum International αντί ενός δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά έσοδα της χώρας από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φθάνουν τα 8,1 δισ. από τότε που η Λισσαβώνα δανείστηκε 78 δισ. ευρώ από την τρόικα, τον Μάιο του 2011. Υπερβαίνουν, ως εκ τούτου, τον αρχικό στόχο των 5 δισ. ευρώ. Ο χρηματιστηριακός δείκτης PSI αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι επενδυτές εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια της Ευρωζώνης ύστερα από μια περίοδο αποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή