Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ ανακατατάσσει τη διεθνή αγορά ενέργειας

Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ ανακατατάσσει τη διεθνή αγορά ενέργειας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον νέων δεδομένων φέρνει όχι μόνον την παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων αλλά και το σύνολο της βιομηχανίας πετρελαίου η λεγόμενη «σχιστολιθική επανάσταση», όπως έχει αποκληθεί η εκτίναξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τα πετρώματα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής φαίνεται να εκτοπίζει μια σειρά ευρωπαϊκών διυλιστηρίων από την αγορά, ενώ ανατρέπει τις ροές εισαγωγών και εξαγωγών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, μόλις μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2011 εκτινάχθηκε η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 39% καταγράφοντας την πλέον ραγδαία αύξηση στην Ιστορία. Ειδικότερα η παραγωγή στη Βόρεια Ντακότα και το Τέξας έχει υπερδιπλασιασθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με το Τέξας να αντλεί περισσότερο μαύρο χρυσό από το Ιράν, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, που αναμένει, άλλωστε, ότι φέτος η παραγωγή στις ΗΠΑ θα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Σε ανάλογες εκτιμήσεις κατατείνουν, άλλωστε, δημοσκοπήσεις μεταξύ παραγωγών, πετρελαϊκών εταιρειών και αναλυτών της αγοράς.

Η απεξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου και η ενεργειακή τους αυτάρκεια υπήρξε, άλλωστε, προτεραιότητα της προεδρίας Ομπάμα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει προαναγγείλει τον Μάρτιο του 2011 ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εισαγωγές αργού κατά το 1/3 μέχρι το 2025. Η έκπληξη είναι πως ο στόχος επετεύχθη σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι εξελίξεις αντανακλώνται στη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, 15 εκ των οποίων έκλεισαν μέσα στην τελευταία πενταετία, ενώ πνέει τα λοίσθια το 16ο που αναμένεται να εγκαταλείψει μέσα στο τρέχον έτος. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο το αίτημα ορισμένων Γερουσιαστών να καταργηθεί η απαγόρευση των εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου την οποία επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές προ 39 ετών αντιδρώντας στην πετρελαϊκή κρίση.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο μόλις πριν από τρία χρόνια όταν οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο είχαν εξωθήσει ανοδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού σε επίπεδα σαφώς άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι. Τώρα, όμως, αρχίζει να ενισχύεται στις ΗΠΑ η πεποίθηση πως η απαγόρευση είναι πλέον αναχρονιστική, όπως υποστήριξε προσφάτως και ο υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μόνιτζ, ενώ η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, η Exxon, τάσσεται υπέρ της άρσης της απαγόρευσης καθώς σύντομα η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ την παραγωγική δυνατότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εισαγωγών που αναμένεται να επιφέρει η αύξηση της παραγωγής, οι φορτώσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7% μέσα στο 2014 και να περιορισθούν σε 4,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όταν μόλις το 2005 βρίσκονταν στα επίπεδα των 8,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή