Προτάσεις για την εβδομάδα που έρχεται

Προτάσεις για την εβδομάδα που έρχεται

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Πυθαγόρας και οι Βeatles

Ξεκινάει πάλι στο Ευγενίδειο Ιδρυμα η ενότητα δραστηριοτήτων με τίτλο «H επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής». Σχεδιασμένη από τη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, η ενότητα επιφυλάσσει σε μικρούς και μεγάλους ένα μουσικό «ταξίδι» στην επιστήμη. Το «ταξίδι» περιλαμβάνει πειράματα που αποκαλύπτουν τα κρυμμένα μυστικά του ήχου και της διάδοσής του, αλλά και τη δημιουργία αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων. Επίσης, η διαδραστική αφήγηση «Η επιστήμη στο πεντάγραμμο: Νότες, αριθμοί και fractals» αποκαλύπτει την αρμονική σχέση των μαθηματικών με τη μουσική, εξηγώντας μεταξύ άλλων τι σχέση έχει ο Πυθαγόρας με τους… Βeatles.
​​ΠΟΥ: Ιδρυμα Ευγενίδου
ΠΟΤΕ: 11 Ιανουαρίου – 23 Φεβρουαρίου (Κάθε Σάββατο & Κυριακή)
www.eugenfound.edu.gr

ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Οι μηχανισμοί της έλξης

Η βαρύτητα είναι το θέμα του δεύτερου «Διαλόγου με τον Παντελή Σαββίδη», που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη. Με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Π. Σαββίδη, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο μαθηματικός Ιωάννης Αντωνίου και οι φυσικοί Κώστας Κόκοτας και Γιώργος Λαζαρίδης, καθηγητές και οι τρεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι τρεις επιστήμονες θα αναφερθούν στους μηχανισμούς έλξης των σωμάτων που προβλέπει η νευτώνεια φυσική, η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική φυσική.
​​ΠΟΥ: Βιβλιοπωλείο ««Ιανός» (Θεσσαλονίκη)
ΠΟΤΕ: 16 Ιανουαρίου
www.ianos.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Για νέους

επιστήμονες

Στις 27 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στον 26ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν νέοι 14-21 ετών, είτε ατομικά είτε σε ομάδες, υποβάλλοντας γραπτώς μια πρωτότυπη μελέτη ή μία ευρεσιτεχνία. Τα πρότζεκτ μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε πεδίο επιστημονικής έρευνας, ενώ τα γραπτά θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας, είτε ταχυδρομικά είτε μέσω e-mail.
​​ΠΟΤΕ: Εως 27 Ιανουαρίου
www.minedu.gov.gr

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οι 10 απορίες…

Οι υπεύθυνοι του αφιερώματος «Εγκέφαλος και Γλώσσα», το οποίο θα διεξαχθεί τον επόμενο Μάρτιο, προσκαλούν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να ρωτήσουν τους νευροεπιστήμονες για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη σχέση των γλωσσικών δεξιοτήτων με τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές θα επιλέξουν στη συνέχεια τις 10 πιο πρωτότυπες απορίες. Η υποβολή των ερωτήσεων μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, στο e-mail της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες ([email protected]).
​​ΠΟΤΕ: Εως 20 Ιανουαρίου
www.pev.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή