Μικρή αύξηση τιμών στην Ισπανία λόγω των εξοχικών κατοικιών

Μικρή αύξηση τιμών στην Ισπανία λόγω των εξοχικών κατοικιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένες είναι οι προοπτικές για την πορεία της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας κατά το 2014, καθώς τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2013 ήταν ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, με βάση τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, τέσσερις επαρχίες της Ισπανίας σημείωσαν αύξηση τιμών, με τις Βαλεαρίδες να ηγούνται, σημειώνοντας άνοδο τιμών κατά 4,4% σε ετήσια βάση. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών και σε Ναβάρα (2,8%), Εξτρεμαδούρα (2,2%) και Μαδρίτη, αν και οριακά με 0,3%. Η άνοδος στις Βαλεαρίδες είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν υπολογίσει κανείς ότι τα προς πώληση ακίνητα είναι υψηλού βεληνεκούς και διατίθενται σε τιμές εφάμιλλες των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου. Σύμφωνα με στοιχεία της Sotheby’s International Realty, η μέση τιμή πώλησης στη Μαγιόρκα και την Ιμπιθα διαμορφώνεται σε περίπου 9.000 ευρώ/τ.μ., αντίστοιχα δηλαδή με τις τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών στο νοτιοδυτικό και το ανατολικό Λονδίνο.

Ασφαλώς, τα ακίνητα αυτά στις Βαλεαρίδες δεν αγοράζονται από Ισπανούς. Αντιθέτως, σε ποσοστό άνω του 80%, οι αγοραστές είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί και Γερμανοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί ευθύνονται για το 40% των ερωτημάτων αγοράς στην Ιμπιθα και για το 34% στη Μαγιόρκα. Τα ποσοστά των Γερμανών υποψήφιων αγοραστών είναι 10% και 21% για Ιμπιθα και Μαγιόρκα αντίστοιχα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται, με τους Βρετανούς να ευθύνονται για τα 2/3 των πράξεων, ενώ έπονται οι Γερμανοί και οι Σουηδοί και σε πολύ μικρότερο βαθμό όσοι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής ή τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν καταγραφεί 1.412 αγορές κατοικιών από ξένους, σχεδόν όσες είχαν αποκτηθεί κατά το σύνολο του 2008.

Σύμφωνα με τη Sotheby’s, η ανοδική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014, καθώς η προσφορά κατοικιών παραμένει περιορισμένη, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ισπανία, όπου ακόμα και σήμερα τα απούλητα διαμερίσματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Ισπανία συνέχισε να υποχωρεί κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, η κάμψη αυτή είναι η μικρότερη από το τέλος του 2010. Επιπλέον, άλλες πηγές στοιχείων για την αγορά είναι πιο αισιόδοξες. Για παράδειγμα, τα στοιχεία του συλλόγου συμβολαιογράφων της χώρας για το τρίτο τρίμηνο ανέφεραν αύξηση τιμών κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε ακόμα ένα δείγμα ότι ο πτωτικός κύκλος οδεύει προς το τέλος του. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της αγοράς παραμένουν πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας την όψιμη αυτή αισιοδοξία λίγο πρόωρη. Αναφέρουν ότι σε ετήσια βάση οι τιμές παραμένουν κατά 7,9% χαμηλότερες (στοιχεία συμβολαιογράφων), έστω κι αν ο ρυθμός της πτώσης είναι χαμηλότερος. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, δείγμα της έλλειψης χρηματοδότησης και ζήτησης στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή