Στα 125 δισ. δολ. το κόστος φυσικών καταστροφών το ’13

Στα 125 δισ. δολ. το κόστος φυσικών καταστροφών το ’13

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά χαμηλότερο ήταν το κόστος των πλημμυρών και των καταιγίδων μέσα στο 2013 συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αντασφαλιστικής Munich Re, ανερχόμενο στα 125 δισ. δολάρια. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφθασαν τα 31 δισ. δολάρια. Το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, ο μέσος όρος του κόστους των φυσικών καταστροφών υπολογίζεται στα 184 δισ. δολάρια και οι αποζημιώσεις σε 56 δισ. δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν πτώση των ασφαλίστρων μέσα στο 2014. Η υποχώρηση του κόστους των αποζημιώσεων θέτει τις σωστές προδιαγραφές προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, η Munich Re δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πολικό ψύχος που πάγωσε κάθε δραστηριότητα στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ με τον ερχομό του 2014, ακυρώνοντας χιλιάδες πτήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν εν μέσω της κακοκαιρίας στην Ευρώπη στα τέλη του 2013, πάντως, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στη συγκράτηση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Αυτά τα προληπτικά μέτρα αντιστάθμισαν τις ζημίες που προκλήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αναλυτικότερα, το κόστος που προκλήθηκε από τις καταστροφές των πλημμυρών τον Μάιο και τον Ιούνιο υπολογίζεται στα 15 δισ. δολ., ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος κατέβαλε αποζημιώσεις 3 δισ. δολ. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο τυφώνας Χαγιάν προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές το 2013. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τυφώνας Χαγιάν πέρασε από τις Φιλιππίνες, την Κίνα και το Βιετνάμ, στοιχίζοντας τη ζωή περισσότερων από 6.000 ανθρώπων, από τους 20.000 θανάτους που προήλθαν από φυσικές καταστροφές συνολικά. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από φυσικές καταστροφές εκτιμάται σε 106.000 ανθρώπους στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Πάντως, οι εκτιμήσεις της Swiss Re, ανταγωνίστριας της Μunich Re, για το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2013 είναι αρκετά χαμηλότερο, στα 38 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή