Μισογεμάτο θα είναι το ποτήρι για την Ευρωζώνη το 2014

Μισογεμάτο θα είναι το ποτήρι για την Ευρωζώνη το 2014

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζει η Credit Suisse την πορεία της Ευρωζώνης το 2014. Η οικονομική σταθερότητα, ενδεχομένως, να κλονιστεί από πολιτικές αναταράξεις ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, ενώ ελλοχεύει μικρός κίνδυνος για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη θα είναι μετριοπαθής και όχι αρκετή για να ενθαρρύνει μια δυναμική μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η Γερμανία θα συνεχίσει να δέχεται πυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΗΠΑ για το πλεόνασμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η Γαλλία θα είναι ένα βήμα πίσω από την υπόλοιπη Ευρωζώνη λόγω της κωλυσιεργίας στις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αξιοποιήσει τίποτε από το οπλοστάσιό της μέσα στο 2014 παρά τις χαμηλές πιέσεις στον πληθωρισμό, διατηρώντας «ακριβό» το ευρώ. Δηλαδή θα επικρατήσει ο νομισματικός συντηρητισμός. Κατά συνέπεια, το σενάριο του αποπληθωρισμού, δηλαδή της άρνησης των καταναλωτών να ξοδέψουν και των επιχειρήσεων να επενδύσουν, θα αιωρείται μέσα στο 2014. Πάντως, το παιχνίδι της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. (Ούτως ή άλλως, η κρίση χρέους άρχισε από την εξάντληση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, λόγω εφαρμογής διαδοχικών προϋπολογισμών λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ιρλανδία από το 2010.)

Αυτά είναι κάποια από τα 14 σημεία που θα πρωταγωνιστήσουν στο οικονομικό προσκήνιο της Ευρωζώνης μέσα στο 2014, σύμφωνα με αναλυτική έκθεση της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα θεωρεί πως το «ποτήρι» της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι ταυτόχρονα μισοάδειο και μισογεμάτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αφενός, διαβλέπει ενίσχυση των εξτρεμιστικών τάσεων αφού το 25% με 30% των εδρών θα καταληφθεί από ευρωσκεπτικιστές. Αφετέρου, ο πολιτικός εξτρεμισμός, είτε κλίνει προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά, δεν θα καταφέρει να μπλοκάρει αποφάσεις διότι δεν θα είναι ομοιογενής.

Σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη θα είναι μετριοπαθής στην Ευρωζώνη, αντίθετα από τη Βρετανία, όπου υπήρξε σημαντική χαλάρωση στη νομισματική πολιτική και στην παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα στους «18», συμπεριλαμβανομένης της Λεττονίας, αναμένεται να κινηθεί στο 1,3% το 2014. Στη Βρετανία θα φθάσει το 2,8%. Αλλά αυτή η έστω και βραδεία ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα περιορίσει τα κίνητρα των αξιωματούχων να παρέμβουν. Οπότε να μην αναμένει κανείς καμία έκπληξη από την ΕΚΤ, τονίζει η Credit Suisse. Το 2013, οι αντοχές των οικονομιών της Ευρωζώνης απεδείχθησαν εντυπωσιακές, δεδομένων των εξελίξεων στην πολιτική και στις αγορές. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι οικονομίες έχουν απορροφήσει αρκετές αναταράξεις τόσο στην πολιτική όσο και τις αγορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης». Φαίνεται να κατευνάζονται οι επιπτώσεις από την ύφεση του 2011-12, σε νομισματικό, δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Φέτος, οι συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας -αύξηση φόρων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες- δεν θα αφαιρέσουν περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ από το 2% το 2011 και το 2012, αντίστοιχα. Στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, μάλιστα, η Ευρωζώνη προπορεύεται της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εκτιμήσεις του ΔΝΤ προσδιορίζουν το δομικό έλλειμμα, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του οικονομικού κύκλου, στην Ευρωζώνη στο 1,4% του ΑΕΠ αντί του 4% για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αλλά και του 9% για την Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή